Advertisement

B-20 İş Zirvesi'nde konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, zor günler geçiren Avrupa'ya Türkiye'yi örnek gösterdi. Erdoğan yöneticilere özel sektörün önünü açmalarını tavsiye etti

Fransa'nın Cannes şehrinde G-20 toplantısı kapsamında düzenlenen, B-20 İş Zirvesi'nin kapanışına Türkiye damga vurdu. Başbakan Tayyip Erdoğan, B-20 Ekonomik Politikalar Oturumu'nda yaptığı konuşmada dünyaya ekonomi dersi verdi. Ülkelerin ekonomik programlarını hazırlarken gerçekçi, ihtiyatlı ve tutarlı olma ilkelerinden taviz vermemesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Bunun örneklerini Avrupa'da çok açık gördük. Yani adeta kamuoyunda her zaman söylenen tutarsız, düzme bütçe türü şeyler artık özelden, kamuya doğru yürümüş durumda dedi. Erdoğan liderlere yolsuzlukla mücadelede kararlı ve samimi olmalarını önerdi.
2008 krizinin ilk aşamasında ölçülü, hedefe odaklı ve iyi seçilmiş mali ve parasal genişleme tedbirleri aldıklarına işaret eden Erdoğan "Türkiye krizde mali disiplinle yüksek büyümenin nasıl gerçekleşeceğini gösterdi" dedi ve iş dünyasına Türkiye'nin büyüme hikâyesini anlattı. Türkiye gibi yükselen piyasaların büyümenin motoru olacağını belirten Erdoğan, reel sektör ve finans sektörü için güvenli bir liman olarak nitelediği Türkiye de yatırıma davet etti. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent'in kriz döneminde Türkiye ye 500 milyon dolar yeni yatırım yaptığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye ye yatırım yapan kârlı çıkıyor" dedi.

'ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇIN'
İşsizliğin yüzde 9.1'e düştüğüne dikkat çeken Erdoğan, istihdamdaki iyileşmenin devam edeceğini vurguladı. Erdoğan, Türk bankalarında sermaye rasyosunun yüzde 17'ye ulaştığını örnek göstererek AB ülkelerinde özel sektörün önünü görmesi açısından kamu maliyesinin yanı sıra finansal sektör reformlarına devam edilmesinin kritik önem taşıdığı mesajını verdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı panelde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer de yer aldı. Eşzamanlı olarak, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent in de yer aldığı diğer çalışma panelinde Fransa Ticaret Bakanı Pierre Lellouche ile kurumsal yönetişimin yeni normal ve reformların hayata geçirilmesindeki önemi tartışıldı. Lellouche' a, iş dünyasının yeni yönetim kurullarına ihtiyacı olduğu mesajı verildi.

 

'Ticaretteki engelleri kaldıralım'
Başbakan Erdoğan B-20 zirvesinin ardından, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen "Büyüme ve İstihdam için Eylem Planı-Uluslararası Parasal Sistem Reformu'' konulu çalışma oturumunda konuşan Erdoğan, ortaya konulan eylem planının uygulanmasını istedi. "Küresel finans sistemini dayanıklı hale getirmeliyiz" diyen Erdoğan, işbirliğinin önemine dikkat çekti. Daha sonra ''Kalkınma ve Ticaret'' başlıklı oturuma katılan Erdoğan, oturumda yaptığı konuşmada, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve uluslararası ticaretin desteklenmesi taahhüdün bu zirvede yinelenmesini istedi.

 

'Garanti'de satış opsiyonunu kullanmayı düşünmüyoruz'
B-20 Zirvesi'nin kapanışında Bloomberg HT'ye röportaj veren Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Başbakan Erdoğan'ın tecrübesini burada dünya CEO'ları ile paylaşmasının çok önemli olduğunu söyledi. "Türk bankacılığı kriz yönetimi öğrenmiş bir sektör" diyen Şahenk'e kârları düşürmesi öngörülen son bankacılık düzenlemelerini sordum. Şahenk, "Son düzenlemelerin ardından maliyetlerimize daha fazla bakacağız. Türkiye büyümeye devam ediyor müşterilerimize hizmete devam edeceğiz" cevabını verdi. Şahenk, Garanti Bankası'nda satış opsiyonu kullanacağı söylentilerine ise "Garanti Bankası ile ilgili böyle bir düşüncemiz yok tam tersi toplantıda da gördüğünüz ortağımız BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Gonzalez ile bundan sonra bölgede ne yapacağımızı konuşmamız gerektiğini aramızda tartıştık" cevabını verdi.