Advertisement

Geçtiğimiz hafta 2 yılda bir düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Toplantısı için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Cenevre'deydik.
Sekizincisi yapılan Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantısı'nın en önemli gelişmesi ise Rusya'nın DTÖ'ye Temmuz 2012 itibarıyla üye olmasının açıklanmasıydı. Peki, Türkiye nasıl etkilenecek?
Bakan Çağlayan, "Düşünün futbol, basketbol maçı yapıyorsunuz. Karşınızdaki ben FİBA'yı UEFA'yı tanımıyorum diyor. Bizim Rusya ile ticarette durumumuz buydu. Ama şu an bir rakam vermesem de Rusya'nın DTÖ'ye üye olması ile ticaretimiz çok gelişecek. Enerji, doğalgaz fiyatlarını olumlu etkileyecek" diyor. Rusya'nın DTÖ'ye üye olması ile birlikte DTÖ ülkelerinin dünya ticaretindeki payı % 92'ye çıkmış oluyor. Rusya'nın katılımı ardından DTÖ'nün kontrolü dışında kalan ticaret yüzde sekiz olacak. Bu yüzde sekizi oluşturan ülkeler de İran gibi bizim etrafımızda ticaret yaptığımız ülkelerden oluşuyor. Bakan Çağlayan bu ülkelerin de bir an önce DTÖ'ye katılması gerektiğini söylüyor.
Çağlayan DTÖ Bakanlar Toplantıları kapsamında Danimarka, Singapur, Zambia, Malezya Ticaret Bakanları ve Dünya Ticaret Örgütü Direktörü Pascal Lamy ile görüştü. Bakan Çağlayan, Pascal Lamy'ye AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı Güney Afrika, Meksika, Cezayir, Güney Kore gibi ülkelerin ürünleri Türkiye'de vergisiz satılırken Türk ürünlerinin bu ülkelerde yüzde 40 gibi vergiye maruz kaldığını anlatmış. Ve Bakan DTÖ Direktörü Pascal Lamy'den AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması yapmış olduğu ülkeler ile Türkiye'nin de taraf olması gerektiği konusunda çalışma sözü almış.