Advertisement

Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte HollandaTürkiye ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları dolayısıyla Hollanda'ya gerçekleşen ziyaretin ardından ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay Bloomberg HT’de ‘Yönetim Katı’ programında konuğum oldu.
Abay’ın anlattığına göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün en iyi ağırlandığı dış gezilerinden biri olmuş. Cumhurbaşkanı Gül’ün 250 Türk işadamı ile ziyaret ettiği Hollanda’da yapılan iş forumunda ING Bank Başekonomisti Rob Rühl’ün “Türkiye: Boğaz’ın Ekonomik İncisi” başlıklı raporu çok konuşulmuş. 2030 yılında Türkiye’nin Avrupa’nın beşinci büyük ekonomisi olacağını anlatan raporda son durumda 7 milyar dolar olan Hollanda ile Türkiye’nin dış ticaretinde bir artış olmaz ise 2016’ya kadar Hollanda ihracatçısının 4.1 milyar Euro’luk bir ihracat potansiyelini nasıl kaçıracağı anlatılmış. Düzenlenen iş forumunda özelikle Hollanda ile tarım, lojistik ve kimya sektörleri masaya yatırılmış.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise ticaretin gelişmesi önünde engel olarak duran vizelerde hiç değilse TOBB üyelerine kolaylık sağlanması üzerinde çalışacağına söz vermiş. Hollanda ile tarım konusunda ortaklık görüşmeleri yapıldığını söyleyen Abay’ın ING Bank Türkiye için hedeflerinden biri ihracat denince akla gelen banka olmak. Bu amaç doğrultusunda ING Bank şubeleri olan yaklaşık 20 ülkede "Türkiye kürsüleri" kurmuşlar. Abay’dan duyduğuma göre Hollanda Prensesi Maxima ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a Hollanda’da ING Bank ile ortaklaşa düzenlediği mikrokredi programının benzerini Türkiye’de yapma teklifinde bulunmuş.
Kadınlar başta olmak üzere ihtiyacı olan girişimciye 50 bin Euro verdikleri mikrokredi programı Hollanda’da çok başarılı olmuş. Prenses Maxima’nın sosyal sorumluk olarak başlattığı mikrokredi programı, ekonomik kalkınmanın sağlanması için yoksul ama girişimci insanlara ihtiyaç duydukları finansal hizmetlerin temin edilmesi için çok etkili bir adım olmuş.

'SİZ TÜRK TELEVİZYONLARININ TRUMP'I MISINIZ?'
Dünya gayrimenkul devi Donald Trump’ı ağırlamak için Doğan Holding Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve eşi Mehmet Ali Yalçındağ’ın evlerinde verdiği davette gördüğüm AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Cumhurbaşkanı Gül’ün Hollanda’da krallardan daha iyi ağırlandığını doğruladı. Türkiye’de yeni gayrimenkul projeleri ile ilgilendiğini söyleyen Donald Trump ve Ayaydın-Miroglio Başkanı Yalçın Ayaydın ile sohbet ederken söz girişimciliğe geldi. Ayaydın’ın Bloomberg HT’de ‘Dragons’ Den’ programında Dragon olduğunu söyleyince Trump, Ayaydın’a kendisinin yer aldığı ünlü TV programı Çırak’a atıfta bulunarak “Yani siz de Türk TV’lerinin Trump’ı mısınız?” diye espri yaptı. Ayaydın, Dragon olmayı çok sevmiş. Yanına Ahmet Nazif Zorlu, Mustafa Boydak’ı da alarak Dragons’ Den’in yayına geri dönmesi için çalışacakmış.