Advertisement

Fitch'in kredi notumuzu artırdığı hafta Bloomberg HT'de Türk girişimcisinin örnek aldığı iki patronu, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Koç Holding ve Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'u ağırladık. Not artışı heyecanı içinde olduğumuz haftada iki patronun verdiği mesajlar ilginçti. Önce not artışının ardından Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ne dedi?
- Aslında herkes hak ettiğimizi biliyordu. Ama o skor tahtasında görmek heyecanı bizi aldı götürdü. Yoksa fiyatlara yansımıştı. Bundan sonra bizi bir imtihan bekliyor. Şu noktadan itibaren Türkiye'ye dövizin çokça akması faizlerin düşmesi şımartmamalı. Biz şu anda elimizdeki imkânları ihracatı artıracak sektörlere yatırım yapmak yerine yola, konuta, inşaata, ucuz ithal mallarına harcadığımız takdirde başladığımız yere döneriz.
■ Moody's'ten de not artışı bekliyor musunuz?
- Hepsinden bekliyorduk aslında. Hepsi arka arkaya gelecek diye tahmin ediyorum.
■ Boyner Holding'in son tahvil ihracı başarıyla gerçekleşti. Not artışı sonrası yeni bir tahvil ihracı düşünüyor musunuz?
- Hem Altınyıldız hem Boyner Mağazacılık iki tane tahvil çıkardı. İkisi de beklediğimizden çok talep aldı. Programımızda yeni bir ihraç yok. Ama 2013 düşündüğümüzden daha iyi bir yıl olarak gerçekleşebilir. GSMH artışının 5-6 katı kadar bir büyümeyi öngörüyoruz.
■ Eylül ayı sanayi üretimi yıllık % 6.2 ile beklentileri oldukça aştı. Özellikle bu not artışı sonrası 2013 için büyümenin hızlanacağını tahmin ediyor musunuz?
- Zor bir yıl olmasaydı 2012'yi % 6-8 bir büyüme ile bitirirdik. Cari açığı baskı altında tutabilmek için ekonomi yavaşlatıldı. Şimdi not artışından sonra gene serbest bırakırsak 2013 Türkiye için gene uçtuğumuz bir yıl olabilir.
■ Citigroup'un girişim sermayesi fonu CVCI size ortak. Bu ortağın çıkış zamanı ne zaman gelecek?
- 5. yılı yaşıyoruz. Şirketlerimiz son 2-3 yılda özellikle büyük bir başarı gösterdi. Dolayısıyla bizimle ortaklıklarını sürdürmekten memnunlar. Belki aslında çıkış zamanları gelmiştir ama önümüzdeki yıllarda çok parlak gelecek gösteriyor. Herhalde kalplerinin yarısı zamanı geldi çıkalım tarafında, öbür yarısı da biraz daha kalalım tarafında. Önümüzdeki birkaç sene boyunca çıkacaklarını beklemiyorum.

 

Dönüşü olmayan bir yola gireriz

2000'li yılların Türk girişimcisinin ortaya çıktığı yıllar olduğunu söyleyen Ali Koç bu hafta gerçekleşecek Global Girişimcilik Haftası'nda Türkiye'de TOBB, Endeavor, üniversiteler gibi tüm paydaşların etkinliklerle girişimcileri yüreklendirip finansmana nasıl ulaşabileceklerini göstereceklerini söyledi. Ali Koç'a göre kendisinin başta olmak üzere Endeavor'da patronların zaman ve paralarını işlerinden hariç ayırdıkları tek iş yeni girişimcileri keşfetmekmiş.
■ Fitch'in not artışı finansmana erişimde özellikle girişimciler için yeni bir sayfa açıyor mu?
- Fitch'in not artırması hem girişimciler için hem genel ülke ekonomisi için çok büyük bir sayfa açıyor. Ben bu reyting kuruluşları ile ilgili birazcık olumsuz bakıyorum. Geçmiş yıllardaki reyting skandallarına rağmen bütün dünya kredi notuna bakıyor. Dışarıda para var, likidite de var. Bu likiditenin bir kısmı direkt o reytinge bakıyor. Diyor ki; yatırım reytinginin altındaki ülkelere gitmiyorum. Yatırım reytingi çıktığı zamanda size bakmayan insan birden bire size bakmaya başlıyor. Türkiye'de fırsat var. Helvayı yapacak her türlü malzeme var. Bunu bir araya getirmemiz lazım. Bu finansın ülkemize akacak olması bizim potansiyelimize kavuşmamızı ve dünya ekonomisinin önemli bir parçası olmamızı hızlandıracak. Bunu çok önemsiyorum.
■ Moody's'ten de not artışı bekliyor musunuz?
- 18 aydır ikisinden de bekliyoruz. Geç kalınmış bir karar. Sırada Moody's ve S&P var. Bence Fitch'in kararı diğerlerini tetikleyecek. Bir not artışı daha gelirse dönüşü olmayan yola gireriz.

Şirketlerin tahvil ihracı hızlanır mı?
Finansal operasyonlar açısından her şeyi olumlu etkileyecek. Biz piyasalar satın aldı diye düşünüyoruz. Ama tam nimetlerinin farkında değiliz. Bir not artışı daha gelirse o zaman dönüşü olmayan bir yola girdiğimizi söyleyebiliriz.