Advertisement

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Dilek Başarır ile bir grup kadın gazeteci şef Tolga Atalay'ın McDonalds'ın en sevilen lezzetlerini yeniden yorumlayarak hazırladığı gurme tabaklarını tadarken tanıştık. McDonald's mönüleri şef Tolga Atalay'ın hazırladığı gurme tabaklardan daha düşük çıkınca şaşırdık. Başarır bize, "Algı, gerçektir. Tolga Bey 6 aydır mönülerin üzerinde çalışıyor. Yüzde yüz dana eti olan hamburgerimizi size beyaz tabaklarda sunsak diyet yemek yediğinizi zannedebilirsiniz. İşte bu algıyı gerçeğe dönüştürmek için şef Tolga Atalay'dan "big mac"te kullandığı malzemelerle gurme yemek yapmasını istedik" diye söze girdi. Biz McDonald's mönülerinden esinlenmiş daha fazla kalorili yemekler yerken şef Tolga Atalay, "Yediğiniz gurme yemeklerin protein değeri, McDonald's mönüleriyle aynı, ancak lipid ve yağ değerleri daha yukarıda. Beni McDonald's mönülerini incelerken en çok kaliteli kıyma eti şaşırttı. Hiçbir sos, tuz, biber katkı maddesi yok. Nusret'te bile et hardalla marine ediliyor" diye anlatınca şaşkınlığımız biraz daha arttı. "Bir 'big mac' 480 kalori bir 'sezar salata' da 480 kalori. İşte biz algıyı değiştirmek için bu çalışmayı yaptık" diyen McDonald's Türkiye Genel Müdürü Başarır'dan duyduğumuza göre bu kampanya tamamıyla Türkiye McDonald's'a aitmiş.

MCDONALD'S TÜRKİYE'DE KADIN FAKTÖRÜ
2011 Eylül'de Efes'ten McDonald's Türkiye Genel Müdürlüğü'ne gelen Başarır'dan bu işin ekonomisini dinlemeye başladık. Başarır'dan duyduğumuza göre, Türkiye'de yeme içme pazarı 29 milyar TL büyüklüğe ulaşmış. 2015'e kadar bunun yüzde 10'unu hızlı servis restoranlarının alması bekleniyormuş. 2012'de Türkiye genelinde 207 şube ile 450 milyon TL ciro ve 5000 çalışana sahip olan McDonald's Türkiye, Başarır'ın başkanlığında yüzde 30 büyümüş. Bir kadın genel müdür olunca, McDonald's Türkiye'de dekorasyondan Özlem Süer imzalı ekip kıyafetlerine, restoranda dinlenen lounge müziğe kadar pek çok detayda değişim yaşanmış. Bu büyüme ve değişim 2012'de 119 ülke arasında McDonald's Türkiye'ye "Dışarıda yeme içme pazarını en çok geliştiren bölge" ödülünü kazandırmış. "Şu an 32 şehirde varız, hedefimiz potansiyel olarak olmadığımız bölgelere girmek" diyen Başarır, bundan sonra büyüme hedeflerini "Her yıl 30-40 restoran açarak büyüyeceğiz. Bu büyümenin yüzde 40'ı işletmeci restoranı olacak" diye anlatıyor. Başarır, yüzde 30 büyümeye ulaşmalarında işletmeci sayılarındaki artışın etkili olduğunu söylüyor ancak en çok kadın işletmecileriyle övünüyor. Başarır, "Kadın işletmeciler çok daha başarılı. Örneğin Batman'da işletmecimiz Zehra Ekinci çok başarılı oldu. 21 işletmecimizden şu anda 2'si kadın. 23 tane eğitim alan işletmeciden 6 tanesi kadın" diyor.

BIG MAC ENDEKSİNE GÖRE TL, 12-15 ARASI DENGEDE
Big Mac Endeksine göre McDonald's 119 ülkede olunca, "big mac"in değeri, ülkelerin para biriminin değerini gösteriyor. Başarır, "Örneğin ABD'de 'big mac' 4.3 dolar. Türkiye'de ise öğlen happy hour'da 12.00 ile 15.00 arası 8.25 TL. Yani 'big mac' endeksine göre TL dengede görünüyor" diyor. Başarır'dan duyduğumuza göre 2012'de McDonald's Türkiye'den 43 milyon adet ekmek, 8000 ton et,1500 ton ekmek, 8000 ton patates, 4.5 milyon litre süt ve süt ürünleri almış. Bu başarının devamı gelirse McDonald's Türkiye'ye, TAB Gıda örneğinde olduğu gibi bölgede bir başka McDonald's operasyonu bağlanır gibi gözüküyor.