Advertisement

2020 Yaz Olimpiyatları için Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 7 Eylül 2013 tarihinde, 125. Uluslararası
Olimpiyat Komitesi (IOC) Genel Kurulu'nda Buenos Aires'te ev sahibi şehri seçecek.
İstanbul'un toplam olimpiyat ve altyapı yatırımları için ayırdığı bütçe 19 milyar dolarken sadece olimpikyatırım bütçesi 2.9 milyar dolar. Altyapısı neredeyse hazır olan rakiplerimiz Madrid'in 1.9 milyar dolar, Tokyo'nun ise 4.9 milyar dolar.
Olimpiyatlar düğüne benziyor. Ev sahibi ülkeye tanıtım sağlarken büyük bir fatura bırakıyor. Rakibimiz Madrid, ekonomik krizle kıvranırken daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yapmış olan Tokyo'nun Fukushima nükleer santralı faciasından elinin zayıfladığı söyleniyor. Etrafımızdaki coğrafyaya büyük yarışmalardan, büyük operasyonlardan kriz dolayısıyla kayma olması elimizi bu sefer güçlendirmiş gözüküyor. Katar'da Dünya Şampiyonası yapılıyor, Azerbaycan da Avrupa Olimpiyatları, Rusya'da Kış Olimpiyatları... Dolayısıyla Türkiye de bundan nasibini alıyor. İspanyol halkı hâlâ 1992 yılında Barcelona'da gerçekleşen olimpiyatların ardından karşılaştıkları ağır faturadan şikâyetçi.
Türk şirketler ve işadamlarımız lobicilikte 2020 Olimpiyatları için hiç olmadığı kadar aktif çalıştılar. Koç Holding, Sabancı Holding, Doğuş Holding, Ülker, Turkcell, Digiturk ve Türk Hava Yolları İstanbul'un adaylığını desteklemekte 2020 Olimpiyat Komitesi ile beraber çalıştılar. Bidindex ve bahislere göre olimpiyatlara 5. kez aday olan İstanbul ilk defa kazanmaya bu kadar yakın.

 

SÜREYYA CİLİV: 2020'DE OLİMPİYATLAR TÜRKİYE'DE

İstanbul 2020'yi desteklemek için 2.5 milyon Euro veren Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'e kazanmaya ne kadar yakın olduğumuzu sordum. Ciliv'in şahsi iddiası 2020 Yaz Olimpiyatları Türkiye'ye gelecek. Diğer firmalarla beraber çok güzel çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ciliv, Olimpiyat Komitesi'ne, Değerlendirme Komitesi'ne yaptığı sunumunda Türkiye'nin teknoloji olarak, İstanbul'un teknoloji olarak ne kadar hazır olduğunu anlatmış. Ciliv'den duyduğuma göre Olimpiyat Komitesi'nden gelen geri bildirimler de diğer olimpiyat yapılan şehirlerden çok daha ileride olduğu ve ilk defa bir basın otobüsünün içinde mobile wi-fi olduğundan bahsetmişler. Ciliv'e göre Türkiye bu sefer olimpiyatların Türkiye'de olmasının dünyaya faydalı olacağına dair yeterli kuvvette retoriği yaratmış.
Ciliv, "Türkiye gibi bir ülkenin bu olimpiyatlara ev sahipliği yapmasının zamanı geldi. Bu da birçok gelişen ülkeye bence cesaret verecek. Gerçekten kıtaları, kültürleri de birleştiren bir olimpiyat olabilir. İstanbul'a yakışacak diye düşünüyorum" diyor.

 

'İSTANBUL 2020, DÜNYAYA İYİ GELİR'

Hafta sonu Antalya'da Cornelia Diamond Golf Resort&SPA'da gerçekleşen "World Travel Awards-Dünya Seyahat Ödülleri"nde turizmcilerin gündeminde de İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığı vardı. 2013 Avrupa'nın en iyi ödüllerinin dağıtıldığı tören öncesi konuştuğum Dünya Seyahat Ödülleri Başkanı ve Kurucusu Graham Cooke'a göre, Paris ve Londra'dan sonra Antalya, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen 3. şehri, ancak çoğu ülkede Antalya'yı haritada gösteremiyorlar. Cooke, "İstanbul, 2020 Yaz Olimpiyatları'nı alırsa Antalya'nın dünya genelinde tanıtımını da artırabilirsiniz. Özellikle Çinliler başta olmak üzere Uzakdoğulu turistleri Antalya bölgesine çekebilirsiniz" diyor. Bu da bölgede çok tartışılan her şey dahil sistemine alternatif geliri yüksek lüks turizmi artırır. Çünkü lüks turizme Antalya'da
daha çok Kazaklar, Özbekler, Azeriler, Romenlerilgi gösteriyormuş. Cooke'a göre 2020 Yaz Olimpiyatları İstanbul'un olmalı. Çünkü bu bölgede olimpiyatların yapılması dünyaya bu ortamda iyi gelir. Bu kuvvetli retorik komiteyi ikna eder mi bilmem ama Cooke, "Gezi olayları, Mısır ve Suriye yerine pozitiflere odaklanmaya devam edin. Başarısız olsanız bile 2. olursunuz. Gene turizm açısından kazançlı çıkarsınız. Brezilya'da yaşanan olayların ardından 2016 Yaz Olimpiyatları'nın Rio de Janeiro'da yapılacak olması beni İstanbul için umutlandırıyor" diyor.