Advertisement

83 ülkenin devlet başkanının katıldığı 68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu yılki ana tema 'kalkınma' her yönüyle ele alınıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na bu yıl Suriye gündemi ile olağanüstü bir ilgi var. Sıcak gündemi bir kenara bırakalım. Beni engellilerin ekonomik kalkınmaya potansiyel katkısı hakkında duyduklarım çok şaşırttı. Dünya nüfusunun yüzde 15'i engelli yani 1.5 milyar insandan bahsediyoruz. Türkiye'de nüfusun yüzde 12'si engelli. Dünyada 69 milyon engelli seyahat ediyor. 80 milyar dolarlık turizm cirosu yaratıyor. Engellilere sorulduğunda gitmek istedikleri 30 ülke arasında Türkiye 3. sırada ancak gidebildikleri ülke sıralamasında son sıradayız. Çünkü 'engellilik bir insanlık hali've hepimiz engelli adayıyız ancak biz engellileri hayata dahil etmekten uzağız. Bu konuyu AB ülkeleri ve ABD çözmüş ancak bizim çözüme ne kadar yakın olup olmadığımızı Bakan Fatma Şahin'e sordum. Bakan Şahin, 'Bin 500 maddelik engelli mevzuatını oluşturduk. Birleşmiş Milletler'in engelliler için standartlarını getirdik. Ancak şehirlerimiz engellilere uygun değil. Kurduğumuz ve engelinin de yer alacağı komisyonda kaldırım ve asansörlerin nasıl olması gerektiğine çalışılacak. Hep engelsizler engeliler için karar veriyor. Bu değişecek" diyor.

 

CUMHURBAŞKANI ADBULLAH GÜL:
Gemimiz dalgalara dayanıyor

BM Genel Kurulu toplantıları öncesinde Cumhurbaşkanı Adbullah Gül'e ABD iş dünyasına Türkiye'nin ekonomik potansiyeli hakkında ne mesaj vermek istediğini sordum. Gül, Türkiye'nin 10 senedir uygulanan politikalar ve mali disiplin ile dış şoklara hazırlıklı hale geldiğini anlattı. Gül, cari açığın Türkiye'nin potansiyelini nasıl etkilediği sorumu, "Türk ekonomisinin dinamizmi, cari açığı tehlike olmaktan çıkarıyor" sözleriyle cevapladı. Gül, ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımını azaltmasının Türkiye'nin cari açığının finansmanında bir sıkıntı yaratmayacağını da söyledi. Gül, rahatlığının sebebini ekonomi yönetiminin tehlikeleri öngörerek zamanında tedbirler almasına bağladı. FED Başkanı Bernanke'nin açıklamalarının tüm dünyada dalgalanma yaratmasına rağmen, Türkiye'nin diğer ülkelerden daha az etkilendiğini belirten Gül, "Bu dalgalanmalara karşı Türkiye'nin gemisi artık dayanıyor. Bu dalgalar eskiden olsa gemimizi paramparça ederdi" diyor. Bu mesajlar, ABD'li şirketleri Türkiye'ye yatırıma çekmeye yeter mi bilmem.

 

'Düşler Akademisi' örnek oldu

Türkiye Vodafone Vakfı'nın Alternatif Yaşam Derneği (AYDER ) ile birlikte hayata geçirdiği 'Düşler Akademisi' Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu öncesinde düzenlenen panelde örnek proje olarak tanıtıldı. 'Düşler Akademisi' alternatif bir sanat akademisi, bugüne kadar 2 bin 057 gence ulaşılmış. Engelli gençler müzik, tiyatro, yemek yapıp hayata dahil olmanın yanı sıra gelir kazanarak ekonomiye de kazandırılıyor. Bunun için 2007'den beri 15 milyon TL'nin üzerinde bir kaynak ayıran Vodafone Vakfı, gelen teklif üzerine Hollanda, Almanya ve Romanya'da 'Düşler Akademisi' kurmak için yola devam ediyor.