Advertisement

3'üncüsü gerçekleşen Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu için Edinburgh'tayız. Tatlı Dil Forumu Türk-İngiliz stratejik ilişkilerini güçlendirmek için Türk ve İngiliz iş dünyasını, politikacıları, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını ve basın mensuplarını bir araya getiriyor.
Toplantıların ilki 2011'de Oxford'da, ikincisi geçen yıl ekim ayında İstanbul'da gerçekleşmişti. "3. Tatlı Dil Forumu"nda ev sahipliği yapma sırası bu yıl İngilizlerde.
Bu kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla Türk heyeti oldukça kuvvetli olarak toplantılarda yer alıyor. Cumhurbaşkanı Gül'e AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik ediyor.
Duyduğuma göre AK Parti'den katılım, bu hafta sonu gerçekleşen Kızılcahamam toplantıları nedeniyle sınırlı kalmış. Geçtiğimiz yıllarda yapılan toplantılara ise Türk iş dünyasından katılım oldukça zayıftı. Ancak bu yıl Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve kızı Pelin Akın, Türk iş dünyasını Edinburgh'ta yapılan toplantılara getirmeyi başarmış. Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, oturumlarda benim bizzat sohbet ettiğim isimler.
Bir alkış da, golf oynarken Prens Andrew'u Edinburgh'taki toplantılara ev sahipliği yapma konusunda ikna etmeyi başaran AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mineks Intarnational Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna'ya... Aslında sırf onların başarısı ikili ilişkilerin hem iş dünyasında hem de reel politik anlamda ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ve eski Türkiye Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış başkanlığında Tatlı-Dil komitesi 2 gün boyunca enerji, bölge politikaları ve ekonomi hakkında çok güzel bir program hazırlamış. Katılımcılar paneller arasında seçim yapmakta zorlandılar.
Toplantılar Prens Andrew'un katılımcılara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna Kraliçe Elizabeth'in İskoçya'daki Sarayı Holyroodhouse'ta verdiği yemekle başladı. Toplantılar öncesi konuşma fırsatı bulduğum Prens Andrew toplantılarda ne konuşulacağını çok merak ediyordu. Prens Andrew, abisi Prens Charles'a "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Edinburgh'ta ağırlayacağım" deyince "Niye benim haberim yok?" cevabını almış. Prens Charles, Prens Andrew'dan Cumhurbaşkanı Gül'ün Tatli Dil Forumu'na katılacağını duyunca politik bir ziyaret olmadığını anlamış.
Cumhurbaşkanımızın Edinburgh ziyareti diplomatik değil sivil bir ziyaret olarak gerçekleşiyor. Bu ziyaretle hedeflenen de İngiltere ile zaten kuvvetli olan ilişkimizin sivil tarafını da güçlendirmek. Prens Andrew'a biz Türkler ve İngilizler "Neden iyi anlaşıyor ve verimli iş yapıyoruz?" diye sordum. Prens Andrew, "Sizin anlattığınız BloombergHT buna çok güzel örnek. İngiliz-Türk ortaklığı çok verimli işliyor. Bloomberg Londra ile çok hızlı bir ortaklığı hayata geçirebilmişsiniz. Belki biz İngiliz ve siz Türkler Avrupa'nın iki ucunda olduğumuz içindir" şakasıyla yanıtladı.