Advertisement

Büyüme rakamlarının açıklandığı perşembe günü Bloomberg International'da Başbakan Erdoğan'ın bankacılara yaptığı konuşma için Londra'daydım. Başbakan'ın konuşması sonrasında konuştuğum yerli yabancı bankacılar Başbakan'ın Türkiye ekonomisine dair yaptığı konuşmadan oldukça etkilendiler. Erdoğan'ın iktidara geldikleri günden bugüne kadar kat edilen yolu rakamlara dökmesi büyük kredibilite sağladı. Kraliçenin kabulü için erken ayrılması gerektiği için Başbakan Erdoğan sadece iki soru yanıtlayabildi. Ama RBS ekonomisti Timothy Ash'in 'başarılı performans gösteren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın Nisan ayında emekliye ayrılmasının ardından Merkez Bankası'nın başına atama yapmak zor olmayacak mı?' sorusuna Başbakan Erdoğan, "Ortada başarı varsa başarı sadece bürokratın TCMB'nin değildir. O bürokratı görevine biz atadık ve başarılı olması için gerekli ortamı hükümet olarak sağladık. Eskiden adaylarımız cumhurbaşkanı engeline takılıyordu. Artık öyle bir engel yok. Görevini en iyi yerine getirecek bürokratı atayacağız" cevabını verdi. Konuşma sonrası konuştuğum bankacılar cevaptan tatmin olmuşlardı. Nedenini sorduğumdaysa eskiden olsa Londra'ya gelen siyasi liderler kaçamak cevap verirlerdi Başbakan Erdoğan'ın özgüvenli tavrının Londra'daki bankacıları da etkilediğini gördüm. Tek şikâyetleri erken ayrılması idi. Keşke daha fazla soru sorabilseydik diye sitem ettiler.

 

İki Türk kadını var
Türk İngiliz İş Konseyi eş başkanı Sir John Horn-Smith ile Sotheby's Londra'da düzenlenen Türk Çağdaş Sanatı ön gösteriminde sohbet etme fırsatı buldum. Smith'i, o gün Londra'da Türk İngiliz İş Konseyi'nin 6 hafta gibi kısa bir zamanda düzenlediği "Türkiye ile Büyümek" Konferansı'na yabancı katılımından dolayı tebrik ettim. Smith, katılımcıların ilk defa Londra'da düzenlenen bir iş konseyi toplantısında yarısınının yabancı olmasının Türkiye'ye olan ilginin yanı sıra beraber çalıştığı iki Türk kadını TİİK Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Başkan Yardımcısı Serpil Timuray'ın performansı olduğunu söyledi. Aynı gün Başbakan Erdoğan ve
İngiltere Başbakanı David Cameron'ında ile geçekleşen CEO Forum'a da katılan Sir Smith'in iki ülke Başbakan'ının başlattığı siyasi yakınlığın iş dünyası tarafından pekiştirilmesi gerektiğini söyledi. Smith'ten duyduğuma göre İngiltere'nin daha önce Fransa, İspanya gibi ülkelerle yıllardır düzenlediği fikir fırtınası toplantılarından bir tanesini Türkiye ile İngiltere arasında düzenlemeyi planlıyor. Smith, "Sweet Talk" adlı toplantı ile İngiltere'de bir şato'da hafta sonu daha fazla sayıda Türk ve İngiliz şirketini bir araya getirmeyi planlıyor. Smith'e göre CEO Forum'un başarısı 10 şirketle sınırlı kalmamalı. Daha da pekiştirmek için yola koyulmuş bile.

 

Turkcell, bölgesinde lider olmalı
Sir Smith'i yakalamışken Turkcell'e bağımsız yönetim kurulu olarak atanma teklifini tekrar alıp almadığını sordum. Smith, "Evet daha önce Teliasonera tarafından böyle bir teklif almıştım ama geri çevirmiştim, yeniden teklif gelirse değerlendirebilirim" dedi. Williams'ın bağımsız üyeliği sona erdiğinde Telesonera'nın Vodafone İnternational'ı kuran Sir John Smith Turkcell bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak aday olursa şaşırmam doğrusu. Smith'e Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'den aldığım aşağıdaki fotoğrafı gösterip Turkcell yurtiçinde 3G yatırımları ile fark yaratıyor uzaktan nasıl görüyorsunuz diye sordum. Smith, "Turkcell Türkiye'nin markası yurtiçinde performansı iyi ama 1000 mil içinde lider operatör olmalı" dedi. Turkcell'i yabancı ortaklar ele geçirmeye mi çalışıyor soruma Smith, "Ele geçirecek olsalar hisse alımına giderler yabancı ortaklar Turkcell'i daha kurumsal şeffaf ve uluslararası operatör olarak görmek istiyorlar"dedi. Kanımca, Arap dünyasındaki karışıklık Ciliv'in bölgede satın alma yapamaması riskleri iyi okuduğunu gösteriyor. 'Turkcell'in yatırımcıları kazandı' yorumuma "Üniversitede öğretilmiyor ama insanların ihtiyaçlarının başında iletişim geliyor. Vodafone İnternational'ı kurarken öğrendim ki insanlar doğal felaket ya da siyasi ayaklanma esnasında iletişim ihtiyaçları artıyor. Riskin olduğu yerde kazanç da olur" dedi. Doğrusu Smith'in tecrübesinin yanı sıra bu yorumları ve Türkçe dersleri alıyor olması bana onun Telia Sonera için yeni bir göreve hazırlandığı izlenimini verdi.