Advertisement

Şeker Bayramı'na dört gün kala Schengen vizemin bittiğini farkına varınca Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran'ın tavsiyesi üzerine kendimi Dubrovnik yollarında buldum. Hiç planda yok iken orta çağdan kalma Dubrovnik sokaklarında dolaşmak Adriyatik Denizi'ne girmek hiç de fena olmadı doğrusu. Dubrovnik, Şeker Bayramı izinlerini yurtdışında geçirmek isteyenlerin de en çok tercih ettiği yerlerden olmuş. Yerel para birimi Kuna almak için kuyruğa girince arkamdaki Türk turist abla 'Kura dikkat et 1 Euro 7.2 Kuna' diye seslendi. Tur rehberi Faruk'tan dinlediğime göre kruvaziyer gemilerden kalabalık şehre inse de en çok parayı Dubrovnik'te Türkler bırakıyorlar. Çünkü Türkler şehirdeki otellerde kalıp restoranlarda, mağazalarda en çok harcamayı yapıyorlar. 4001000 Euro'dan başlayan fiyatlarla satışa sunulan turlarda her gelir grubundan Türk'ü görmek beni şaşırtmadı değil doğrusu.
Dubrovnik'te lokal bir restoranda yediğiniz yemeğin fiyatı Çeşme ya da Bodrum'daki faturanın yarısı.

'YE İSTİRİDYEYİ DAHA UZUN SEV HAYATI'
İstiridye, subyeli risotto başta olmak üzere deniz ürünleri mönülerden eksilmiyor. Hırvatlarda Türk dizi hastalığı var. Türk olduğunuzu duyduklarında 'Binbir gece' dizisini soruyorlar. Sakın çay istemeyin, 'Ne oldu hasta mısınız?' sorusu ile karşılaşıyorsunuz. Hırvatlar çay yerine kahve içiyorlar. Eskişehri 4 gün boyunca gezmekten sıkılmadım doğrusu. Tur kapsamında Dubrovniklilerin tatil beldesi, palmiye ağaçları ve büyüleyici doğası ile ünlü Elafiti Adaları Mostar Köprüsü ve UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne alınmış sahil kasabası Cavtat gezilecek yerlerden sadece birkaçı. Çok isteyenler günübirlik Hıvar, Split, Karadağ, Mostar turlarına katılabilirler. Ama 3-4 gün Dubrovnik ve çevresini keşfetmeye ancak yetiyor. Dubrovnik'te geçen yıl açılan Rixos Libertas Oteli Türk markası olarak Türk insanının gururunu okşuyor ancak Karadağ'da yeni açılan Aman Oteli Rixos Libertas'ın tahtını çoktan sallamış. Şeker Bayramı dönemi için düzenlenen Dubrovnik turları uygun fiyatı ve şehrin tarihi dokusunun görülebileceği cazip özellikleriyle yoğun olarak tercih edilince tur operatörleri bayram sonrası da aynı fiyata turlara devam etme kararı almışlar.

TEK ZAYIF TARAFI GECE KALKAN UÇAK SEFERLERİ
Tatil.com Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Erdem ilgi gören Dubrovnik turlarını bayramdan sonra da aynı fiyatlarla sunmaya devam edeceklerini söyledi. Gidiş-dönüş uçak bileti ve transferler de dâhil olarak satılan turun fiyatı ve şehrin tarihi dokusu turu cazip kılan faktörlerden. 2013'de AB'ye girecek Hırvatistan'da 2012'de Türklere Schengen vize uygulaması başlatılıyor. Vizesiz uygulamaya geçilmesi ile Rusya'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 7 ayda %24 dolayında arttığını göz önüne alırsak Schengen vizesi uygulanmaya başlayınca ister istemez Hırvatistan'a giden Türklerin sayısına azalma olarak yansıyacak. Şimdiden Hırvatlar ne önlem alacaklarını düşüne dursunlar benim size tavsiyem vize uygulaması başlamadan uygun fiyatlı turlardan yararlanın. Ancak uçak kalkış ve dönüş saatlerine dikkat edin çünkü 4.30 gibi gece kalkan uçuşlar turların tek zayıf tarafı.