İngiltere'de Başbakan Starmer için "Yeşil" tehlike
-
İngiltere'de Yeşil Parti'nin Avam Kamarası'ndaki Manchester koltuğu için yapılan seçimi kazanması Başbakan Keir Starmer için sol kanattan bir tehdit olarak algılandı.
İngiltere'de Yeşil Parti adayı Hannah Spencer, geçen ay 2024'te büyük çoğunlukla kazanan Andrew Gwynne'in boşalttığı Gorton ve Denton seçim bölgesinde oyların yüzde 40,7'sini aldı. Spencer seçimlerde Reform Partisi'nden Matt Goodwin ve İşçi Partisi'nden meclis üyesi Angeliki Stogia'yı geride bıraktı. Goodwin ve Stogia sırasıyla yüzde 28,7 ve yüzde 25,4 oy aldı.
Spencer'ın zaferi, Yeşillerin ilk kez ara seçimleri kazanması ve ilk kez kuzey İngiltere'de bir sandalye elde etmesi anlamına geliyor. Birçok siyaset bilimcinin beklediğinden çok daha fazla fark atan Yeşil Parti'ye İşçi Partisi'nden yüzde 26'lık bir oy kayması yaşandığı kaydediliyor. Bu seçim sonrası Yeşiller artık parlamentoda Reform Partisi'nin sekiz milletvekilinin ardından beş milletvekiliyle temsil ediliyor.
Seçimleri kazanan Yeşil Parti adayı Spencer BBC'ye yaptığı açıklamada "Burada insanların farklı bir şey için hazır olduğu çok açık. Bizi her zaman dışlayan siyasi partileri reddediyoruz ve milyarderler tarafından finanse edilen ve bu çıkarları olan siyasi partileri reddediyoruz" dedi.
Eleştiriler artıyor
Starmer, şimdi parti içinde eleştirilerle karşı karşıya. İşçi Partisi milletvekilleri arasında başbakanın liderliği konusunda hoşnutsuzluk sesleri yükselirken, seçim sonuçlarının başbakan için tehlikeli olabileceği belirtiliyor.
Parti içinde Starmer'in rakipleri Sağlık Bakanı Wes Streeting ve eski başbakan yardımcısı Angela Rayner'in nasıl pozisyon alacakları bekleniyor.
İşçi Partisi, geçen yılki yerel seçimlerdeki koltukların neredeyse üçte ikisini kaybetti ve özellikle Reform Partisi'nin gerisinde kaldığı ulusal anketlerdeki kötü performansı, bu yıl da yine kötü bir sonuç alacağını gösteriyor. Uzmanlara göre yerel seçimlerde kötü bir sonuç, liderlik mücadelesini tetikleyebilir.
Reform Partisi'nin lideri Nigel Farage seçim sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede 7 Mayıs'taki yerel seçimlerden sonra "Starmer'a veda edeceğiz ve Muhafazakar Parti'ye veda edeceğiz" dedi.
Manchester Üniversitesi'den Prof. Rob Ford İşçi Partisi'nin geleneksel olarak Muhafazakar Parti seçmenlerini çekmek için sağa kaymasının ardından şimdi çıkmaza girdiğini söyledi. Ford "Kimsenin onlardan memnun olmadığı bir tür seçim ölüm vadisine giriyor olabilirler" dedi.
Epstein belgeleri krizi
İngiltere Başbakanı Starmer, Epstein belgeleri krizi nedeniyle de zor durumda. Starmer, belgelerin hükümette yarattığı çalkantının ardından yapılan istifa çağrısına "görevinden vazgeçmeyeceği" yanıtını verdi. İktidardaki İşçi Partisi'nin İskoçya lideri, 9 Şubat'ta Starmer'a görevi bırakma çağrısı yapmıştı.
İngiltere'nin Washington Büyükelçisi olarak atanan Peter Mandelson'ın ABD'de cinsel suçlardan hüküm giymiş Jeffrey Epstein ile bağlantılarının yayımlanan son belgelerde yeniden gündeme gelmesi ülkede krize yol açmıştı.
Başbakan Starmer, partisinden bazı milletvekillerinin de istifa çağrısının ardından, Mandelson'ın atanmasıyla ilgili olarak özür dilemiş, Başbakanlık Genel Sekreteri ve İletişim Direktörü de istifa etmişti.