Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JPMorgan Chase & Co.'ya göre, aşırı gevşek para politikasına tüm dünyada artan borç seviyelerini desteklemek için uzun bir süreliğine ihtiyaç duyulacak ve bu durum likiditenin artmasına yol açarken, aynı zamanda küresel hisse senedi ve tahvil fiyatlarını destekleyecek.

Aralarında Nikolaos Panigirtzoglou'nun bulunduğu JPMorgan stratejistleri, sonucun "daha fazla borç, daha fazla likidite, daha fazla varlık değerlenmesi" olacağını kaydetti ve tüm dünyada bu yıl borçlarda 16 trilyon artış olacağı ve yıl sonu itibarıyla toplam özel sektör ve kamu sektörü borçlanmalarının 200 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaşacağı tahmininde bulundu.

Stratejistler, Cuma günü kaleme aldıkları raporda, bu durumun daha yüksek tasarruf oranlarına, çok gevşek merkez bankası politikalarına ve sistemde daha fazla nakite yol açacağını ve bu paranın büyük kısmının küresel hisse senedi piyasasına gidebileceğini kaydettiler

JPMorgan stratejistleri, "Yüksek nakit varlıkları, tahviller ve hisse senetleri gibi nakit dışı varlıklar için güçlü bir arka plan desteği yaratır," dedi ve "Tahvil faizlerinin mevcut düşük seviyeleri dikkate alındığında, bu likiditenin büyük kısmı, zaman içinde tedbir amaçlı tasarruf sübvansyonlarına ihtiyaç ile birlikte, er ya da geç hisse senetlerine yönelecek" değerlendirmesinde bulundu.

JPMorgan'a göre, koronavirüs krizi sırasında küresel likiditedeki artış, 2008'deki ekonomik gerileme dönemine göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşti. Stratejistler, yaratılan toplam paranın, parasal genişlemenin normalden çok daha güçlü seviyede devam etmesi ile birlikte, gelecek yılın ortasına kadar 15 trilyonu geçebileceğini kaydetti.

ABD'de M2 para arzı, Bloomberg'in Fed verilerinden yaptığı derlemeye göre, bu yıl şimdiye dek 3 trilyon dolar artarak 18.4 trilyon dolara çıktı.