Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Teknoloji ve mühendislik şirketi Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdür Osman Şahin Köşker, Ankara’daki enerji depolama ve iletim tesis yatırımlarının ikinci fazının tamamlanmasıyla 2.2 Gigawatt saat kapasiteye ulaşacaklarını söyledi.

Gündem Teknoloji programına konuk olan Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdürü Köşker, yurtiçi enerji yatırımlarına dair “Ankara’daki enerji depolama ve iletim yatırımımızın ilk fazının kapasitesi 500 Megawatt saat. İkinci fazla beraber kapasiteyi 2.2 Gigawatt saate çıkarmayı hedefliyoruz. ABD’deki yatırımımız 3 Gigawatt saat kapasiteye sahip olacak. Pil üretiminin yanı sıra batarya ve pilin hammaddesi lityum demir fosfatın üretimini de gerçekleştireceğiz. Büyümeyi bu taraftan bekliyoruz. Pil hücresi üretimimiz 2023’ün 2. çeyreğinde başlayacak.” dedi.

Şirketin ABD’deki yatırımları hakkında Köşker “Amerika’nın Güney Carolina eyaletinde 280 milyon dolarlık lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikası yatırımı yapıyoruz. ABD’de enerji depolama için yüksek kapasiteli üretim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu piller ağırlıklı enerji sektörü ve elektrikli araçlarda kullanılacak. ABD’de iki teşvik programından faydalanıyoruz.” bilgisini verdi.

Şirket, 33 ülkeye ile çalışmakta ve gelirlerinin yüzde 70’inden fazlası yurtdışı işlerden geliyor. Sahra altı Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Irak yoğunluk verilen ülkeler.

Teknoloji odaklı çözüm geliştiren Kontrolmatik Teknoloji’nin Genel Müdürü Köşker işgücü politikasına ilişkin “İşgücü noktasında elektro kimya, elektrik, elektronik ve robotik teknolojiler konusunda üniversitelerden mezun mühendis kadrolara talep yüksek. Üniversite sayısı fazla ancak mezunların iş tecrübesi eksik. Amacımız insan kaynağını Türkiye’de tutmak” açıklamasını yaptı.