Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda dikkatler ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine çevrildi.

ABD ekonomisi tarım dışı istihdam artışı ekimde 531 bin olarak gerçekleşmişti. İşsizlik oranının ise yüzde 4,6’dan yüzde 4,5’e gerilemesi bekleniyor. İşgücü piyasasında olumlu trende işaret eden bu beklentilerin gerçekleşmesi Fed’in sıkılaşma adımlarını hızlandırmasına kapı açabilir.

Son olarak Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic varlık alım azaltımının hızlandırılarak 2022 birinci çeyrek sonunda bitirilebileceğini söyledi. Bostic “Fed gerekirse daha erken bir faiz artışına hazırlıklı olmalı” dedi.

Tarım dışı istihdam verisi öncesi dün ralli yapan S&P 500 ve Nasdaq’da vadeliler bu sabah yatay. Perşembe gününü S&P 500 yüzde 1,4, Nasdaq ise yüzde 0,8 yükselişle kapamıştı. Asya Pasifik’te ise ılımlı kazançlar dikkat çekiyor.

Nikkei 225 yüzde 0,4, Güney Kore Kospi ise yüzde 0,8 yükseliyor. Hong Kong Hang Seng, Çin teknoloji hisselerindeki kayıplarla olumsuz ayrışıyor ve yüzde 0,9 geriliyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puanlık düşüşle yüzde 1,42’de. Bloomberg Dolar Endeksi ise tarım dışı gününde yüzde 0,1 yükseliyor.

Piyasada OPEC+'nın petrol kararını yankılanmaya devam ediyor

Petrol karteli OPEC ve müttefikleri petrol arzının planan şekilde artırılması kararı aldı ve bu kararın koşullara göre her an değişebileceğini belirterek esnek bir yaklaşım belirledi.

OPEC+ kararına göre ocak ayında mevcut petrol arzına günlük 400 bin varil daha eklenecek. Kartel, petrol piyasasındaki yüksek belirsizliği gerekçe göstererek mevcut arz artırım kararının her an koşullara göre değiştirebilecek.

OPEC ve müttefiklerinin yükselen fiyatlar karşısında arzı artırma isteksizliğine karşı ABD ve bazı ülkeler stratejik rezervlerinin bir kısmını serbest bırakma kararı almıştı. ABD OPEC+’nın son kararından memnuniyet duyduklaarını açıkladı.

Öte yandan yeni koronavirüs varyantı omikronun yarattığı belirsizlik karşısında OPEC+ fiyatları daha rahat kontrol etmek istiyor. Energy Aspects Kurucusu Amrita Sen OPEC+’in esnek yaklaşımını “zekice bir hamle” olarak değerlendirdi.