Advertisement

(16:10'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve küresel bazda hisse senetleri, yatırımcıların Çin'in dünyanın en büyük ekonomileri arasında ticaret konusunda anlaşmaya varma ihtimalini artıracak bir adım atarak fikri mülkiyet kurallarını sıkılaştırma kararı almasını hazmetmeleri ile birlikte yükseldi. Güvenli liman niteliğindeki varlıklardan ABD Hazine tahvilleri, yen ve altın değer kaybetti.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratının tümü, Çin'in haftasonu yaptığı açıklamada, ticaret görüşmelerinin en önemli tartışma konularından birine çözüm getirebilecek bir karar alarak fikri mülkiyet ihlallerine cezaları artırdığını duyurmasının ardından Wall Street'te güçlü bir açılışı işlaret ediyor. Charles Schwab Corp. ve rakibi  TD Ameritrade Holding Corp., milyarlarca dolar tutarındaki birleşme kararının ardından dikkatleri üzerilerinde toplayacak hisseler arasında olacak. Uber Technologies Inc. de, Londra'da faaliyet gösterebilmek için yeni lisans alamamasının ardından dikkatleri çekebilir.

Stoxx Europe 600 Endeksi yükseldi ve endeksteki 19 sektörün tümü de yeşil bölgedeydi. Asya'da işlem gören hisse senetleri, yerel seçimlerden demokrasi yanlılarının zaferle çıktığı Hong Kong'daki yükselişin öncülüğünde yukarı yönde hareket etti. Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında sakin seyrederken, yen dolar karşısında değer kaybeti ve sterlin yükseldi.

Hisse senetleri küresel bazda üst üste üçüncü ayı da yükselişle geçmeye yöneldi, ancak rallinin sürüp sürmeyeceğine ilişkin kuşkular devam ediyor ve tahvil ve diğer güvenli liman varlıkları iyi destek buluyor görünüyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile anlaşmanın "çok yakın" olduğunu kaydetmesinin ardından yükselirken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Kasım başında yüzde 1.97 ile üç ayın gün içi en yüksek seviyesini görmesinin ardından gerileyerek yüzde 1.78 civarında sakinleşti.

 Sydney'de Saxo Capital Markets piyasa stratejisti Eleanor Creagh, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasalar ileride anlaşmaya varılacağı beklentisini oldukça fazla fiyatladı ve bu beklenti gerçekleşebilir, ancak bu anlaşmanın imzalanması 2020 yılına sarkabilir," dedi ve "Burada temel nokta tarifelerden geri adım atılması olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Çin, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, 6 milyar dolara kadar çıkabilecek, rekor tutarda dolar cinsinden tahvil satmayı planlıyor. Batı Teksas petrolü (WTI), geçen hafta fazla değişiklik göstermedikten sonra durgun bir seyir izledi. Bitcoin yüzde 11 kadar değer kaybetti ve üst üste dokuzuncu günde de düşerek son bir yılın en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell Pazartesi günü Providence, Rhode Island'da katılacağı bir etkinlikte konuşacak.
*Alibaba Salı günü Hong Kong'da işlem görmeye başlayacak.
*Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe Salı günü Sydney'de geleneksel olmayan para politikası konusunda konuşacak.
*ABD'de Çarşamba günü tüketici harcamaları, GSYH, işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı tüketim malları verileri açıklanacak.
*ABD'de Perşembe Şükran Günü tatili dolayısıyla hisse senedi ve tahvil piyasaları kapalı olacak.
*Kore Merkez Bankası Cuma günü politika kararını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:23'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 0.7 tırmandı.
*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Sterlin euro karşısında yüzde 0.4 yükselerek 0.8555 seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1011 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 108.88 seviyesine geriledi.
*Bitcoin yüzde 5.3 düşerek 6,955 dolara tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 1.78 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak eksi yüzde 0.35 seviyesine tırmandı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.161 seviyesine indi.
*Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 0.387 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 düşerek varil başına 57.70 dolara indi.
*Demir cevheri yüzde 3.2 yükselerek ton başına 89.25 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,457.61 dolara geriledi.
*New York'ta işlem gören doğalgaz vadelileri yüzde 3.1 düşerek bir milyon btu başına 2.58 dolara indi.

(16:10'da güncellendi)