Advertisement

Asya hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri, yatırımcılar ticaret anlaşması beklerken ABD Kongresi'nin Hong Kong'daki protestoculara yönelik desteğinin Çin ile daha fazla çatışma potansiyeli yaratmasının ardından geriledi. Yen ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bir noktada yaklaşık üç ayın en sert düşüşünü kaydederken S&P 500 Endeks vadelileri düştü. ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu yasa tasarısını imzalaması beklenirken Hong Kong hisseleri düşük performans gösterdi. İki ülke arasında olası bir anlaşmanın erteleneceği yönündeki Reuters haberi de algı üzerinde baskı oluşturdu. Çin'in üst düzey müzakerecisi temkinli iyimser olduğunu söyleyerek ilk aşama ticaret anlaşmasına varılması konusunda biraz umut vermesiyle birlikte kayıplar azaldı.

Hong Kong'da kötüleşen durum ABD – Çin ticaret görüşmelerinde kritik bir önem taşıyor. ABD'nin yasa tasarısının kabul edilmesine karşı misilleme yapacağını belirten Çin, protestocuların desteklenmesinin Hong Kong'un içişlerine büyük bir müdahale olduğunu söyledi.

Macquarie Emtia ve Küresel Piyasa Asya strateji birimi yöneticisi Viktor Shvets, Bloomberg Television ile gerçekleştirilen bir mülakatta “Piyasa perspektifinden bir anlaşmanın varılacağına yönelik fikir birliği var. Bir şey imzalamaları gerekiyor, yoksa piyasalarda aşırı volatilite olabilir.” dedi.

Petrol hafta başında dalgalanmasının ardından fazla değişmedi. Ham petrol fiyatları ABD stoklarının beklenenden az artmasıyla Çarşamba günkü işlemlerde yükseldi.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:32'de yüzde 0.4 düştü.
Hang Seng Endeksi yüzde 1.7 geriledi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.7 azaldı.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.2 azaldı. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 0.4 düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düştü.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.6 azaldı.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselişle 108.53 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan 7.0425'ten alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi 1.1077'de sabit kaldı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 1.73 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 1.08'de yatay seyretti.

Emtia

WTI petrolün varili Çarşamba günü yüzde 3 tırmanmasının ardından 56.83 dolarda seyretti.
Altın onsu 1,471.21 dolar seviyesinde fazla değişmedi.