Advertisement

Asya hisse senetleri karışık bir seyir izlerken ABD ve Avrupa hisse vadelileri yatırımcıların Suudi Arabistan'ın petrol sahalarına yönelik SİHA saldırılarının ardından tırmanan jeopolitik riskleri değerlendirmesiyle geriledi. ABD Hazine tahvilleri kazançlarını genişletti.

Japonya'da Topix Endeksi yükselirken, en fazla düşüşü Şanghay ve Hong Kong Borsaları kaydetti. Seul ve Sydney'de işlem gören hisse senetleri fazla değişmedi. S&P 500 Endeks vadelileri ABD hisselerinin Pazartesi günkü düşüşünün ardından kazançlarını sildi. Dolar kazancını korudu, petrol Pazartesi günkü güçlü yükselişinin bir kısmını geri verdi. Suudi Aramco'nun Abqaiq sahasındaki üretimi eski haline getirmek için önünde aylar bulunuyor olması, küresel ekonomiye yönelik olumsuzlara bir yenisini ekledi.

Orta Doğu'daki gelişmeler, aya yükselişle başlayan küresel hisse senetleri ve diğer riskli varlıklara yönelik yatırımcı güvenini test ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu saldırının ardından müttefiklere yardım sözü verirken Suudi Arabistan ilk burguların saldırıda İran silahlarının kullanıldığını işaret ettiğini açıkladı. Ancak İran'a yönelik doğrudan suçlama yapılmadı.

Eastspring Investments CIO'su Virginie Maisonneuve, “Düşünmemiz gereken kilit önemdeki şey bir petrol şokunun mu yoksa kısa vadeli bir kısıntı mı olduğu. Bekle ve gör tavrını görüyorusunuz, piyasalar bu nedenle bu kadar gergin.” dedi.

Ticaret konusunda, ABD'li ve Çinli üst düzey ticaret müzakerecilerinin gelecek bir buçuk hafta içinde başlamaları bekleniyor. Diğer yandan Trump ABD ile Japonya'nın gümrük vergileri konusunda ön ticaret anlaşmasına vardıklarını belirtti.

Yuan Çin'in günlük referans kuru üç haftanın en zayıf seviyesinde belirlemesi sonrasında çekildi. Avustralya Doları, merkez bankasının daha fazla faiz indirimine hazırlıklı olduğunu tekrarlamasının ardından düştü.

Sterlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit için Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yüz yüze görüşme konusunda ilerleme kaydettiğine ilişkin bir işaret olmamasının etkisiyle kaybını korudu.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:46'da yüzde 0.4 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yatay seyretti.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 geriledi.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.1 geriledi. Dayanak endeks yüzde 0.3 düştü.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.1 azaldı.

Döviz

Yen 108.21 seviyesinde fazla değişmedi.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.3 düşüşle 7.0829'dan işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1'den az yükseliş kaydetti.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 artıda 1.1011'den alıcı buldu.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0.1 düşüşle 1.2416'ya geriledi. Parite önceki seansta yüzde 0.6 düştü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 1.83 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 6 bp düşüşle yüzde 1.13 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.4 düşüşle varili 62.03 dolardan işlem gördü.
Altın ons başına 1,497.27 dolarda fazla değişmedi.