Advertisement

ABD hisse senedi vadeli kontratları Çin – ABD ticaret gerginliğinin devam etmesiyle düştü ve en yükseldi. Asya hisseleri volatil seyrini sürdürüyor.

Tokyo ve Seul hisse senetleri ABD Başkanı Donald Trump'ın Huawei Technologies Co.'unun ABD piyasası ve ABD'li tedarikçilere erişimini kısıtlamak için harekete geçmesiyle S&P 500 Endeks vadelileriyle birlikte geriledi. Hong Kong ve Çin'deki endeksler sınırlı yükseldi. Avustralya hazine tahvili faizleri işsizlik oranının beklenmedik şekilde yükselmesiyle tüm zamanların düşüğüne geriledi ve Avustralya Doları değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri iki yıllıkların Şubat 2018'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından fazla değişmedi. ABD 10 yıllıklarının faizi yüzde 2.37'de seyretti. New York'ta işlem gören petrol 62 doların üzerine tırmandı.

ABD hisseleri Başkan Trump'ın otomobil ithalatında vergi artırımını altı aya kadar ertelemeyi planladığı haberinin ardından Çarşamba gününü yükselişle kapattı.

ABD ile Çin'de Çarşamba günü açıklanan ekonomi verileri, ticaret savaşının halihazırda yavaşlayan küresel ekonomi üzerinde baskı oluşturabileceği endişelerini artırdı.

Son gelişmelerde Trump, Çarşamba günü Çinli telekomünikasyon şirketleri Huawei ile ZTE Corp.'un ABD'de satış yapmasını engelleyecek kararnameyi imzaladı.

Öte yandan traderların bu yılın sonuna doğru Fed faiz indirimi beklentisi artıyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin -şimdilik faizleri sabit tutmaktan yana olmakla birlikte- yavaşlayan küresel büyüme ve ticaret tartışmalarının etkisiyle işletme güveninin kırılgan olduğu konusundaki endişelerini dile getirdi.

Natixis Investment Managers kıdemli yatırım stratejisti Esty Dwek, “Çin ile bu anlaşmazlığın ne kadar sürdüğüne bağlı olarak, bu durum büyümeyi daha uzun süre etkiler ve Fed'in işini zorlaştırır. Kısa vadede büyük bir değişiklik beklemiyorum, ancak bu yılın sonuna doğru bir faiz indirimi ihtimali yükseldi.” dedi.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saatiyle 14:56'da yüzde 0.4 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.3 geriledi. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 0.6 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselişle 109.49 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 düşerek 6.9111'den işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 artıda 1.1209'a geldi.
Avustralya Doları yüzde 0.2 düşüşle 69.15 ABD Centi'nden alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.36 civarında tutundu.

Emtia

WTI petrolü yüzde 0.7 yükselerek varil başına 62.46 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,296.38 dolar oldu.