Advertisement

ABD hisse senedi vadeli kontratları, Apple Inc.'in çeyreklik satışlarının tahminlerin altında kalabileceğini açıklamasının ardından Asya hisseleri ve tahvil faizleriyle birlikte düştü. Apple Inc.'in açıklaması koronavirüsün şirket karları ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisini gösteriyor.

Tokyo, Seul ve Hong Kong'da endeksler yüzde 1'den fazla düşerken Sydney ve Şanghay'de düşüşler daha sınırlı oldu. TDK Corp. ve Tokyo Electron Ltd.'de dahil olmak üzere Apple tedarikçileri, iPhone üreticisinin hem üretim hem de satışlarda1 düşüş uyarısında bulunmasının ardından düştü. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, ABD'de Pazartesi günkü tatilin ardından işlemlerin devam etmesiyle düştü. Avustralya Doları merkez bankasının iki hafta önce faiz indiriminin tartışıldığını açıklamasının ardından değer kaybetti.

Salgının merkezli olan Hubei eyaletinde vaka artış hızının sabitlenmesine karşın devam eden endişeler Salı günkü işlemlere de yansıdı. Algı, Çinli politika yapıcıların kapalı kalan şirketlere destek adımlarının etkisiyle Pazartesi günü daha iyimser idi. Çin hisseleri ay takvimine göre yeni yıl tatili sonrasında kaydettiği tüm kayıplarını geri aldı.

RegentAtlantic Capital ortağı Andy Kapyrin, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Şimdiye kadar gördüğümüzün büyük ölçüde ertelenmiş tüketim olduğunu düşünüyorum. Eğer senaryo talebin kaybolmasına dönüşürse ciddi ekonomik sonuçları olabilir.” dedi.

Apple tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada Çin'de mesainin devam edecek olmasıyla birlikte “normal koşullara beklediklerinden daha yavaş dönüş yaşandığı” belirtildi.

Hisse senetleri

Nasdaq 100 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 15:00'te Cuma günkü kapanışa göre yüzde 0.6 düştü. S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.3 azaldı.
Topix Endeksi yüzde 1.3 düşüşle kapattı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Kospi Endeksi yüzde 1.6 azaldı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 düştü.
Euro Stoxx 5 Endeks vadelileri yüzde 0.5 düştü.

Döviz

Japon Yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 109.75 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.2 düşüşle 6.9998'den alıcı buldu.
Sterlin Pazartesi günü yüzde 0.3 düşmesinin ardından 1.2995 oldu.
Euro/Dolar paritesi 1.08032'de sabit kaldı.
Avustralya Doları yüzde 0.4 düşerek 66.89 ABD Centi'nden işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 4 baz puan düşüşle yüzde 1.55 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 2 bp düşüşle yüzde 1.03 oldu.

Emtia

Brent petrol yüzde 1.1 düşerek varili 57.05 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.3 değer kazanarak onsu 1,586.23 dolar oldu.