Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

2022'nin son çeyreğinde Türkiye ekonomisinde yatırımların ivme kaybettiği görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere 2022'nin son çeyreğinde yatırımlar yüzde 2,6 artış kaydetti. 2022'nin son çeyreğinde ekonomi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 büyürken, yatırımlardan 0,6 puanlık katkı geldi.

Yatırımların kırılımına bakıldığında makine-teçhizat yatırımlarındaki ivmenin kaybolduğu, inşaat yatırımlarındaki düşüşün durduğu görüldü.

2022'nin son çeyreğinde makine-teçhizat yatırımları yüzde 2,3 büyüdü. Böylelikle 2019'un üçüncü çeyreğinden bu yana makine-teçhizat yatırımlarında en düşük büyüme kaydedildi.

Salgın döneminde yaşanan parasal genişlemenin etkisiyle makine-teçhizat yatırımlarında yukarı yönlü bir ivme yakalanmış, 2021 yılının ikinci çeyreğine gelindiğinde makine-teçhizat yatırımları yüzde 35,6 büyümüştü.

2022 yılının ilk üç çeyreğinde de makine-teçhizat yatırımlarında çift haneli büyüme görülürken, yılın son çeyreğinde ciddi bir ivme kaybı izlendi.

İnşaat yatırımlarında düşüş serisi bitti

Makine-teçhizat yatırımlarında ivme kaybı dikkat çekerken, inşaat yatırımlarında görülen düşüş serisi de 2022 son çeyreği itibariyle son buldu.

İnşaat yatırımları 2022 son çeyreğine gelene kadar beş çeyrekte yıllık olarak daralma kaydetmişti. 2022 son çeyreğinde inşaat yatırımları yüzde 0,3 de olsa büyüme gösterdi.