Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mevduat faizlerinde yükseliş ivmesi devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 1 aya kadar vadeli Türk Lirası mevduatlarda faiz oranı 6 Kasım haftası itibariyle yüzde 11,26 oldu. Böylelikle ortalama mevduat faizlerinde bu yılın en yüksek seviyesi kaydedildi.

Mevduat faizleri bankalara göre farklılık gösterirken bazı kamu bankalarının mevduatta yüzde 15'e varan oranlar sunduğu da belirtildi.

TCMB verilerine göre 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı da yüzde 13'ün üzerine yükseldi.

2018 Ağustos ayında yaşanan hızlı kur artışını takip eden dönemde mevduat faizlerinde hızlı yükseliş kaydedilmişti. TCMB verilerine göre bu dönemde 1 aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 23'lerin üzerine çıkmıştı. 2019 Temmuz ayına kadar yüksek seviyelerde kalan mevduat faizleri sonrasında gerileme ivmesine girmişti.

Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan genişlemenin etkisiyle mevduat faizlerinde gerileme ivmesi hızlanmış ve Haziran ayında ortalama faizler yüzde 7 seviyesinin altını görmüştü.

Takip eden dönemde normalleşme adımlarının gelmesiyle de tekrar yönünü yukarı çeviren mevduat faizleri yeniden çift haneleri görmüştü.