Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası niteliğindeki 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a göre 2021 sonunda tüketici enflasyonunun yüzde 16,2 olması beklenirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son yayımladığı enflasyon raporunda yıl sonunda enflasyonun yüzde 14,2 olacağını öngörmüştü.

Programda 2022 yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,8 olacağı öngörülürken TCMB’nin 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyor.

Orta Vadeli Program’da fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi amacıyla enflasyon hedeflemesi uygulamasına devam edileceği belirtilirken, bu doğrultuda TCMB tarafından para politikası araçlarının enflasyon görünümüne göre fiyat istikrarı hedefiyle kullanılacağı vurgulandı.

Programda, Ekonomi Reform Paketi kapsamında kurulan Fiyat İstikrarı Komitesi’nin arz yönlü ve yapısal sorunlu alanlara odaklanacağını ve uygulanan politikaların koordinasyonunu sağlayacağı belirtildi.

Enerji piyasaları başta olmak üzere şeffaflık ve rekabet odaklı uygulamaların yaygınlaştırılması da programda yer alırken gıda fiyatlarındaki artışlara yönelik Erken Uyarı Sistemi ve veri analiz sistemlerinin oluşturulacağı ifade edildi.

Elvan: Fiyat istikrarı görevi Merkez Bankası'nın

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesi'nin kuruluşuyla Merkez Bankası'na hiçbir şekilde müdahalenin söz konusu olmadığını belirtmişti.

Twitter hesabından açıklama yapan Elvan, "Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankası’nındır. Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir." ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, Ekonomi Reform Paketinde yer alan Fiyat İstikrarı Komitesi’nin arz şoklarını inceleyeceğini ifade eden Elvan, rekabetçi piyasa mekanizmasına müdahale edilmeyeceğini vurgulamıştı.

Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanından oluşuyor. Komite gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerini toplantılarına davet etme yetkisine sahip.

TCMB'den enflasyonda oynaklık vurgusu

TCMB’nin politika faizini yüzde 19'da sabit tuttuğu Ağustos toplantısının özetlerinde oynaklıkların enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekilmişti.

TCMB özetinde enflasyonun kısa dönemde, başta emtia fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izlemesinin beklendiği ifade edilmişti.

Sıkı para politikası iletişimi bırakıldı mı?

Enflasyonda kısa vadede görülebilecek oynaklıkların ana eğilime yansımalarının para politikası duruşu açısından yakından izleneceği vurgulanırken sıkı parasal duruşun; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi göreceği belirtilmişti.

Eylül ayında gerçekleştirilen yatırımcı toplantısına katılan yabancı ekonomistler ise TCMB’nin toplantıda sıkı para politikasıyla ilgili vurgusunu azalttığını ve enflasyonu faizin üzerinde oluşturma sözünü terkettiğine dair izlenimler edindiklerini söylemişlerdi.