Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol üretiminin rekor seviyeye çıkması ve petrol stoklarının artması ve bunun yanında ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmeleri daha karmaşık hale getirme potansiyeli taşıyan Hong Kong'da protestocuları destekleyen yasayı onaylaması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.5 düştükten sonra aynı oranda daha geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları beklenenin aksine yükselerek artışını beşinci haftaya taşıdı ve petrol üretimi günlük 12.9 milyon varil ile rekor seviyeye çıktı. Trump'ın imzaladığı yasa, Hong Kong'a ABD tarafından sağlanan özel ticaret statüsünün yıllık bazda gözden geçirilmesini gerektiriyor. Çin misilleme yapacağı tehdidinde bulundu, ancak detay vermedi.

Ham petrol fiyatları, ABD ile Çin'in sınırlı bir ticaret anlaşmasını imzalayacağına ilişkin işaretlerle Ekim ayının başından bu yana yükseliyor. Ancak mevcut gümrük tarifelerinin geri çekilmesini içermeyen bir anlaşmanın petrol talebini fazla artıramayabileceği kaydediliyor. Arz tarafında ise, OPEC ve ortaklarının petrol üretim kısıntılarını daha da derinleştireceğine ilişkin beklentiler neredeyse buharlaştı. Bloomberg'in anketine katılan 35 trader ve analistten sadece biri kısıntılarına rtırılabileceğini düşünüyor.

Singapur'da Oanda'nın kıdemli analistlerinden Jeffrey Halley, "Asya petrol traderları belki de Çin'in ABD'ye Hong Kong yasası dolayısıyla tepki gösterebileceğinden ve bunun ticaret müzakerelerine olası etkisinden dolayı endişeli," dedi ve "Spot piyasadaki düşüşler, ABD'deki Şükran Günü tatili dolayısıyla işlemlerin azalması ile birlikte, muhtemelen şimdilik sınırlı kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 25 sent ya da yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 11:53'te varil başına 57.86 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 30 sent kayıpla 58.11 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.3 geriledikten sonra yüzde 0.3 düşerek varil başına 63.86 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6 dolar primli işlem gördü.