Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, beş hafta üst üste yükseldikten sonra, yatırımcıların dikkatlerini, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatabileceğine ilişkin işaretler yerine, talep için tehdit niteliğindeki ABD'deki protesto gösterileri ve Washington ve Pekin arasındaki kötüleşen ilişkilere çevirmelerinin ardından yatay bir seyir izledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, erken saatlerde kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra varil başına 35 dolara doğru hafifçe geriledi. Bir delegeye göre, OPEC ve ortakları, toplantının birkaç gün öne alınarak 4 Haziran'a çekilmesinin düşünülmesi ile birlikte, üretim kısıntılarını bir ila üç ay uzatmayı tartışacak. Mevcut anlaşma üretim kısıntılarının Temmuz ayından itibaren gevşetilmesini öngörüyor.

Arz tarafından olumlu haberler, silahsız bir siyahi Amerikalının polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi ile ABD'nin birçok kentinde tetiklenen şiddet gösterilerinin dünyanın en büyük ekonomisinde talep görünümünü kötüleştirdiği ve koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerini artırdığı bir dönemde geldi. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cuma günü Çin'in Hong Kong'da daha fazla kontrolüne imkan tanıyan adımına verdiği tepki, acil yaptırımların uygulanması yönünde beklentilerin gerisinde kaldı ve bu durum piyasalarda güvenin artmasına yol açtı.

Ham petrol fiyatları Mayıs ayında, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntıları, ABD'de fiyatlardaki gerilemeden dolayı meydana gelen üretim düşüşleri ve Çin'de virüs sonrası talebin toparlanması ile birlikte yüzde 88 yükselerek rekor kırdı. Ancak fiyatlar halen yıl başındaki seviyelerinin oldukça altında ve arzda ilave kısıntı olmazsa, fiyatlardaki rallinin sürebilmesi için tüketimdeki sıçramanın devamlılık göstermesi gerekecek.

Enerji danışmanlık şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "ABD'deki protestolar finans piyasalarını sarsıyor ve sokağa çıkma yasakları, ülkenin yeniden açılması ve petrol talebi toparlanması için oldukça önemli bir sorun yaratabilir," dedi ve "Ancak OPEC + koalisyonunun toplantısını öne alması ve üretim kısıntılarını azaltmaktan ziyade artırmasının beklenmesi bu hafta ham petrol rallisine destek olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma günü yüzde 5.3 yükseldikten sonra, Londra saati ile 07:18'de yüzde 0.3 düşerek varil başına 35.40 dolara indi. Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.3 düşerek varil başına 37.74 dolara geriledi.