Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, koronavirüs salgınının tüm dünyada talebi düşürdüğü bir ortamda, dünyanın en büyük üreticilerinin fiyat savaşını sonlandırma ve üretimi kısma konusunda anlaşmaya yaklaştıklarına ilişkin işaretler sonrası tekrar yükselmeye başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 8'lik düşüş ile kesilen rallisine yeniden başladı ve varil başına 27 dolar civarına yaklaştı. ABD yönetiminden yapılan açıklamaya göre, Enerji Bakanı Dan Brouillette, Suudi mevkidaşı Prens Abdülaziz bin Selman ile telefon yoluyla "verimli bir görüşme" yaptı. Ham petrol fiyatları ayrıca, Avrupa'da virüsten en çok etkilenen bazı ülkelerde ölüm sayısının azalmakta olduğuna ilişkin haberlerden de destek buldu.

OPEC + koalisyonu ve diğer bazı üreticilerin Pazartesi günü düzenlemeyi planladıkları sanal toplantı Perşembe gününe ertelendi. G-20 ülkelerinin enerji bakanları da Cuma günü üretim anlaşmasına daha geniş bir katkıyı değerlendirmek üzere görüşmelerde bulunacak.

Görüşmeler halen, sadece ABD'nin toplantılara katılmaması değil diğer önemli engeller ile karşılaşırken, en büyük sorun, virüsün talebe verdiği hasarın boyutu düşünüldüğünde, herhangi bir anlaşmanın bunu gidermeye yetip yetmeyeceğinde. Piyasada petrol bolluğunun diğer bir işareti ise, sektör veri sağlayıcısı Genscape Inc.'nin açıklaması ile ortaya çıktı. Genscape'e göre, ABD'nin en büyük petrol depolama merkezi Cushing, Oklahoma'daki stoklar geçen hafta 5.8 milyon varil arttı. Eğer bu veri resmi kanallarca da teyit edilirse, bu bölgedeki stoklar 2004 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında, en büyük artışı göstermiş olacak.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Şimdi OPEC + koalisyonunun üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya varma şansı yüzde 50'den fazla," dedi ve "Üretim kısıntısı muhtemelen günlük 10 milyon varile kadar olabilir ve bu miktar kayıp talebin tümünü karşılamaya yetmeyecek, ancak Brent petrolünü 40 dolarlara yükseltebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 3.6 yükselerek Singapur saati ile 10:25'te varil başına 27.02 dolara tırmandı. Kontrat Mart ayında yüzde 54 düştükten sonra Nisan ayında şimdiye dek yüzde 32 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 3.1 düştükten sonra yüzde 2.7 yükselerek varil başına 33.94 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 3.01 dolar primli işlem gördü.