Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, son üç günde yaklaşık yüzde 8 yükseldikten sonra, yatırımcıların dikkatlerini Beyaz Saray'dan gelen İran'a ilişkin karışık sinyallere ve OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatmasının kesin olmadığına ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 0.8 yukarıda kapandıktan sonra düştü. ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yaptırım getirdi ve ayrıca twitter mesajıyla da ABD'nin dünyanın en önemli petrol geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı'nı neden korumakta olduğunu sorguladı. Rusya, Trump'ın Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile bir araya geleceği Japonya'da bu haftasonu düzenlenecek G-20 zirvesi öncesi, OPEC + koalisyonunun üretim anlaşmasına yönelik bekle-gör yaklaşımında olacağını duyurdu.

Petrol fiyatları, ABD ile İran arasında artan gerilimin küresel enerji akışında aksaklıklara hatta belki de bir savaşa yol açabileceği endişeleri ile Haziran ortasından bu yana yaklaşık yüzde 13 yükseldi. Bu endişeler, Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenmesi ile gelen fiyat düşüşlerini tersine çevirdi. Bu hafta G-20 zirvesinde gerçekleştirilecek Trump-Xi görüşmesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Temmuz başında Viyana'da yapacakları toplantı piyasanın yönü konusunda belirleyici olabilir.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "Yatırımcılar bekle-gör modunda, zira G-20 zirvesinde durumun nasıl gelişeceği beirsiz," dedi ve "Ekonomik büyümeye ilişkin endişeler Batı Teksas petrolü (WTI) fiyatlarının, Orta Doğu'daki gerilimin hızlı bir şekilde artmaması ya da ticaret görüşmelerinde önemli bir ilerleme olmaması durumunda, muhtemelen 65 dolara ya da hatta 60 dolara yükselmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent ya da yüzde 1 düşerek Singapur saati ile 11:20'de varil başına 57.30 dolara geriledi. Kontrat önceki üç seansta yüzde 7.7 yükseldi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında, 61 sent gerileyerek varil başına 64.25 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 34 sent ya da yüzde 0.5 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.96 dolar primli işlem gördü.