Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan ham petrol stokları ve ABD ile Çin arasında uzun dönemi bir ticaret anlaşmasına varılmasına yönelik şüphelerin arzın talebin üzerinde gerçekleşeceğini işaret etmesi ile birlikte son bir ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta hafifçe yükseldi, ancak bu hafta yüzde 4 düştü. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çinli yetkililer çetrefilli konularda geri adım atmayacak ve iki tarafın başlangıç anlaşmasını imzalamaya yakın olmalarına karşın, ABD Başkanı Donald Trump'ın istekliliğine yönelik şüphe duyuyorlar. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta beklenden daha fazla arttı ve JBC Energy'nin raporu, Suudi Arabistan'ın üretiminin Ekim ayında normal seviyelere çıktığını gösterdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 10:53'te varil başına 54.37 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.6 düştü ve Ekim ayını yüzde 0.2 kazançla geçti.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent yükselerek varil başına 59.69 dolara ulaştı. Aralık kontratı Perşembe günü yüzde 0.6 düşüşle vadesini tamamladı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 5.27 dolar primli işlem gördü.

Ticaret savaşının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlattığı bir ortamda bol miktardaki fiziki petrol arzı, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarını fiyatları desteklemek için üretimi daha da kısmayı değerlendirmeye yöneltiyor. Ancak Rusya'nın bu konuda çekingen görünmesi, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin yalnız başlarına harekte geçmesi anlamına gelebilir.

Seul'de Daishin Securities Co. emtia stratejisti Kim So Hyun, "Yılın sonuna yaklaştığıumız bu dönemde, temel olarak yavaşlayan ekonominin etkisi ile, petrol fiyatlarında güçlü bir aşağı baskı göreceğiz," dedi ve "OPEC Aralık toplantısında daha derin bir üretim kısıntısı kararı almazsa, yükseliş ihtimali düşük" değerlendirmesinde bulundu.