Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Brent ham petrolü varil başına 77 doların üzerinde seyrederek haftalık, aylık ve üç aylık kayıplara doğru ilerlerken, ABD ham petrolü varil başına 72 dolar civarında işlem gördü. Küresel gösterge bu yıl yaklaşık yüzde 10 oranında düşerken, ABD göstergesi de yaklaşık aynı miktarda geriledi. Daha geniş bir Bloomberg emtia göstergesi de son 12 ayda benzer bir marjla düştü.

Petrol fiyatları Perşembe günü, resmi ABD verilerinin ülke çapındaki ham stokların geçen hafta daraldığını, önemli Cushing, Oklahoma depolama merkezindeki stokların 11. haftada da büyüyerek Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını göstermesinin ardından düşüşle kapandı. ABD ham petrol üretimi rekor bir hızla devam ediyor.

Petrol fiyatları, İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinin de etkisiyle çalkantılı bir yılı kapatıyor ve Fed'in enflasyon düşerken faiz oranlarını artırmayı bitirdiğine dair spekülasyonlar da var. Yine de Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının sürekli arz kesintilerine rağmen, kartel dışındaki ülkelerde artan üretim ve talep büyümesinin yavaşlamasına ilişkin endişeler ham petrol vadeli işlemlerinin daha da düşmesine neden oldu.

Bu ay yatırımcılar, Yemen'deki Husi isyancıların gemi saldırılarının ardından Kızıldeniz'de artan gerilimle mücadele etti. Düzenli olarak su yolundan geçen dünya konteyner gemisi filosunun yarısı artık rotadan kaçınıyor ve ham petrol tankerleri de başka yöne yönlendirilerek yolculuklar uzatılıyor