Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, küresel hisse senetlerindeki kargaşa, ABD'de hükümetin kapanması ve gelecek yılın görünümüne ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını getirmesi ile 2018 yılının sonunda ralli yaptı ve altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın Çarşamba günü yüzde 0.4 kadar yükselerek geçen haftaki kazançlarını sürdürdü ve Ocak 2017'den bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Para yöneticileri, fiyatların artacağı beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını son altı ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

Altın, ABD hisse senetlerinin Pazartesi günü sert düşüşler göstermesi ve bunu Noel günü Asya'daki satışların takip etmesinin ardından, küresel hisse senedi piyasalarında görülen satış dalgasından faydalanıyor. Yatırımcılar, Washington'daki siyasi kargaşadan dolayı riskten kaçınma eğilimi gösteriyor. ABD'de, Başkan Donald Trump'ın Fed'e defalarca yönelttiği eleştiri, bütçe konusundaki kilitlenme ve Savunma Bakanı James Mattis'in istifasından kaynaklanan sorunlar siyasi ortamı olumsuz etkiliyor.

Oanda Corp. Asya Pasifik İşlem Müdürü Stephen Innes, "altında son dönemde görülen hareket, yatırımcılara metalin her durumda uzun vadeli yatırım stratejisinin gerekli bir parçası olduğunu hatırlatmalı. Zira sarı metal, piyasalarda kargaşa ortaya çıktığında, tekrar ağırlığını hissettirdi" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de hisse senedi endeks vadelilerinin düşmesi ile birlikte, spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,273.02 dolar ile haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve ardından Singapur saati ile 11:27'de 1,272.95 dolara geldi. Altın, Ekim ve Kasım'daki küçük çaplı yükselişlerinin ardından bu ay yüzde 4.3 tırmandı.

ETF'lerdeki varlıklar arttı

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, hisse senetlerindeki kayıplar ve yatırımcıların 2019 yılında daha az sayıda faiz artırımını fiyatlamalarının etkisi ile arttı. Varlıklar 25 Aralık'ta 2,187.2 tona çıktı ve Ekim ortasından bu yana 100 tondan fazla arttı.

Huatai Futures Co.'dan Xu Wenyu, "Noel döneminde, ABD hisse senetlerinde yoğun volatilite gördük ve Nikkei Endeksi teknik ayı piyasasına girdi," dedi ve "ABD'de hükümetin kapanması da piyasanın endişe listesine eklendi" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de 15 federal departmanın dokuzu ve düzinelerce hükümet kuruluşu Cumartesi günü, Trump'ın Meksika sınırına inşa edilecek duvar için fon ayırmayan bütçe tasarısını imzalamamasının ardından kapandı. Kongre 27 Aralık'a kadar çalışmayacak ve bu durum sorunun çözülmesine ilişkin müzakereleri erteleyecek.