Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Moskova'nın petrolde üretim kesintisinde üçüncü aya girilmesine rağmen, Rus ham petrolünün uluslararası pazarlara akışı tersi bir ivme gösteriyor.

Deniz yoluyla yapılan sevkiyatların dört haftalık ortalaması 5 Mayıs’ta Bloomberg’in verileri tuttuğu 2022’nin başından beri en yüksek seviyesine çıktı.

Öte yandan Rusya’nın tüm ham petrolünün Çin ve Hindistan’a gitmesi Asya’ya yapılan sevkiyatların yeni bir rekor seviyeye yükselmesini sağladı.

Moskova'nın deniz yoluyla yüksek ihracatının Avrupa'ya boru hattıyla giden akışlarda bildirilmeyen bir düşüşle dengelendiği iddiası dikkate değer görünmüyor.

Druzhba boru hattı üzerinden Avrupa'ya yapılan ihracatın düştüğü görülse de, bu düşüş üretim kesintisi kararından önce Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşti. Bu duruma deniz yoluyla yapılan ihracatta bir sıçrama eşlik etti. Tankerle taşınan ham petrol kargoları da Mart ve Nisan aylarında artmaya devam etti.

Rusya’nın OPEC+'yı üretim kesintisine gittiğine ikna etmesi zor olabilir

OPEC+ ortaklarından bazıları, petrol piyasalarını istikrara kavuşturma amacıyla bu aydan itibaren Moskova’nın üretim kesintileri yapma kararına katıldı. Ancak rakamlar incelendiğinde Rusya’nın bu ülkeleri üretim kesintisini fiilen uyguladığına ikna etmek için çok çalışması gerekebileceği değerlendiriliyor.

Rusya'dan haftalık akışlarında gözlenen düşüşün, Karadeniz'deki Murmansk ve Novorossiysk Arktik limanındaki tanker planlamasının bir sonucu olduğu belirtiliyor. Geçen hafta Arktik terminalinde sadece bir tanker yüklenirken, diğer iki tanker bu haftanın ilk üç gününde kargolarını aldı.

Novorossiysk'te, kısmen limanda yüklenen Kazak kargolarının sayısına bağlı olarak haftalık akışların genellikle değişken olduğu biliniyor. Bu nedenle uzmanlar genelde ihracat hacimlerindeki eğilimlerin daha net bir resmini veren dört haftalık ortalama akışlara bakılması gerektiğini belirtiyor.

Petrol gelirleri Nisan'da geçen yılın aynı dönemine göre üçte birine düştü

Rusya'nın ham petrolü, birliklerinin Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana uluslararası pazarlara akmaya devam etti. Ancak ülkenin petrol gelirleri, yaptırımlar ve ihracatındaki tavan fiyatlardan etkilenerek Nisan ayında geçen yılın seviyesinin yalnızca üçte birine düştü.

Rusya Maliye Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, ham petrol ve petrol ürünlerinden elde edilen bütçe gelirlerinin geçtiğimiz ay yüzde 67 düşerek 496,9 milyar rubleye (6,4 milyar dolar) düştüğünü söyledi.