Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC'in baskın gücü Suudi Arabistan, Perşembe günü gerçekleştirilen bakanlık düzeyindeki toplantıda diğer üyeleri fiyatları savunmaya ikna etmek için “ödül ve ceza” yaklaşımını kullandı.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman göreve gelmesinden bu yana ilk kez toplantıya katılmak üzere bulunduğu Viyana'da, OPEC delegelerine göre, diğer ülkelerin üretim hedeflerinden şaşmayı sürdürmeleri durumunda üretimi hafifçe artırma konusunda istekli görünüyor. Üretim kısıntısı taahhütlerine uymaları durumunda ise ödül Riyad'ın kısıntıların artırılmasına öncülük etmesi olacak.

Toplantının sonucu Çarşamba günkü oturumlarda ucu açık kaldı. Teklif edilen anlaşmaların tam koşulları net değildi. Üretim taahhütlerine uyum konusunda en zayıf üye Irak günlük 400 bin varillik üretim kısıntısından bahsetti ancak Çarşamba günü daha sonrasında konuşan bakan bunun yerine süresi Mart 2020'de dolacak mevcut planın gelecek yılın sonuna kadar uzatılmasından yana olduğunu belirtti.

Yeni bir anlaşma görece az miktarda petrolün piyasadan çekilmesini sağlayacak olsa bile, traderlar gelecek yıl için arz fazlasından endişe ederken petrol piyasasına psikolojik destek olabilir.