Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan ve Kuveyt ortak sınırdaki tarafsız bölgede dört yılı aşkın bir sürenin ardından yeniden petrol üretimine başlamak için anlaşmaya vardı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmanın ortak bölgelerde petrol üretiminin yeniden başlamasına imkan sağladığını kaydetti. Tarafsız bölge olarak adlandırılan bu alanda günlük 500,000 varile kadar petrol üretilebiliyor. Bu tutar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) en küçük üç üyesinin her birinin üretiminden daha fazla bir miktarı işaret ediyor.

Söz konusu bölgedeki Wafra sahasında Kuwait Gulf Oil Co. ile birlikte üretim yapan Chevron Corp., Salı günü yaptığı açıklamada, ortak alandaki tam üretim kapasitesine 12 ayda ulaşılabileceğini kaydetti. Wafra petrol sahası Mayıs 2015'ten bu yana kapalı tutuluyordu.

Üretime yeniden alınacak bu sahanın, OPEC'in Mart sonuna kadar sürecek mevcut üretim kısıntısı anlaşması dikkate alındığında petrol piyasasına fazla bir katkısı olmayacak. Böyle olsa bile, üretimin yeniden başlamasına ilişkin anlaşmanın, dünya petrol talebindeki tekleme ve ABD ve diğer üreticilerden gelen arz artışı ortamında piyasa güveni üzerinde olumsuz etkisi olabileceğine dikkat çekiliyor..