Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Societe Generale gelişen piyasa strateji direktörü Phoenix Kalen, gelişen piyasa para birimlerinin (EM), ABD-Çin ticaret savaşının sürmesi ve Hong Kong'da protestoların yoğunlaşması ile birlikte jeopolitik ve ekonomik risklerden olumsuz etkilenmeye devam edeceğini söyledi.

Kalen, müşteriler için hazırladığı notta, yavaşlayan küresel büyümenin ve yatırımcılar, tüketiciler ve işletmelerdeki güven kaybının da EM paralarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Kalen, bu risklerin, düşük yaz dönemi likiditesi ve Arjantin'deki seçimler gibi kendine özgü risklerin azalmasına rağmen, EM paraları üzerinde baskı yaratmaya yeterli olduğunu belirtti.

Orta ve Doğu Avrupa para birimlerinin ve Türk Lirasının, piyasanın ticaret risklerini kademeli olarak fiyatlamasına kadar, Güney Afrika randı ve Rus rublesine göre daha iyi performans göstermesini bekleyen Kalen, "Eğer ticaret savaşı ABD-Avrupa cephesinde şiddetlenirse, orta ve doğu Avrupa paraları sıkıntıyı hissedecek. Orta ve doğu Avrupa paraları, kötüleşen beklentiler ve azalan büyüme ve talep görünümünden dolayı euro karşısında er ya da geç zayıflayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kalen, yüksek "carry trade" getirisinden ve ABD-Çin ticaret savaşına bağışıklığından dolayı Türk Lirası'nda "long" kalmaya devam ettiklerini, ancak durumu dikkatli bir şekilde izlediklerini sözlerine ekledi.