Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, farklı hizmetleri tek bir platformda bir araya getiren Süper Uygulamaların (Super App) tüketicilere çok sayıda fayda getirdiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Doğan, Süper Uygulamaların deneyimi kişiselleştirerek, son kullanıcıya doğru zamanda doğru teklifleri bir sadakat ve ödül programı ile sunabildikleri için önümüzdeki dönemde müşteri deneyimi açısından Süper Uygulama kullanımının giderek artacağını ve son kullanıcının ihtiyacına önemli ölçüde cevap vereceğini kaydetti. Bugüne kadar bankacılar olarak bankacılık uygulamalarını hep Finansal Süper Uygulama olarak nitelediklerini vurgulayan Doğan, “Türkiye’de bankacılık uygulamaları konsolide finansal uygulamalar. Yurtdışında ya da Türkiye’de ayrı ayrı gördüğümüz yatırım uygulamaları, sigorta uygulamaları, uluslararası para transferi uygulamaları, ödeme uygulamaları ayrıdır. Bir bankacılık uygulaması içinde 500’e yakın fonksiyon yer alıyor. Biz bu bakış açısından biraz daha kendimizi ayrıştırdık ve müşteri ihtiyaçları odağında bir Süper Uygulama tasarladık” dedi.

‘Yeni bir rekabet alanı penceresi açıldı’

Süper Uygulama stratejilerinin tek başına bir strateji olmadığını ifade eden Doğan, stratejilerine açık bankacılık, servis bankacılığı ve yapay zekayı da dahil ettiklerinin altını çizdi. Yapı Kredi mobilin bir Süper Uygulamaya dönüştürdüklerini ve ismini ‘Hayatınızın Uygulaması’ olarak değiştirdiklerini kaydeden Doğan, “Sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Süper Uygulama konseptinin sektörde çok hızlı şekilde yaygınlaşacağını ve diğer bankaların da benzer uygulamaları hayata geçireceğini düşünüyorum. Bundan sonra sektörde yeni bir rekabet alanı penceresinin açıldığını görüyorum” dedi.

‘Fintechler ilgili dikey ile alakalı servis geliştirebilecek’

Günlük yaşam stiline ve temel ihtiyaçlara odaklanarak yeni bir kategori oluşturduklarını kaydeden Doğan, Süper Uygulamayı tasarlarken, uygulamanın içindeki mini uygulamaları, işbirliği için gerek fintechlerin gerek de büyük şirketlerin girebilmesi için bir klavuz oluşturduklarını belirtti. Doğan, her fintech, start-up’ın bu klavuzu izleyerek ilgili dikey ile alakalı yeni servisler geliştirebileceğini söyledi. Uygulamaya, ‘Aracım Plus’, ‘Evim Plus’, ‘Seyahatim’ gibi yeni servisler koyduklarını ifade eden Doğan, “Bu yaptığımız şey, araç, ev ya da seyahat ile ilgili mobil bankacılık içindeki fonksiyonları toplayıp kategorize ettiğimiz bir servis değil. Öncelikle uçtan uca deneyimi değiştirdik. İkincisi de bir mini app platformu yaptık. Yapı Kredi Mobil üzerinde üçüncü parti şirketlerle, ortaklarla servislerini oluşturabileceği, koyabileceği alanlar oluşturduk. Üçüncüsü uçtan uca satış deneyimini hayata geçirdik. Yani eviniz olsun, aracınız olsun bu servisleri koyabilme imkanı oluştu” diye konuştu.

Seyahatim Plus içerisine yeni bir start-up’ın bir uygulama geliştirdiğini belirten Doğan, “Bu şirketler birlikte işbirliği yapmak bizim için çok önemli. Kapımız herkese açık” diye konuştu. WhatsApp’a bağlı chatbotları üzerine ChatGPT entegrasyonunu tamamladıklarını belirten Doğan, Süper Uygulamaları içindeki hem Seyahatim Plus hem de Evim Plus uygulamasında içinde de kullanıcıya ChatGPT ile destek verecek altyapıyı da tamamlamak üzere oldukların sözlerine ekledi.

Aracım Plus servisi ile birlikte yaklaşık 1.5 milyon kişinin aracını uygulamaya eklediğini söyleyen Doğan, “Aracınızın plakasını yazmanızla birlikte aracınızla ilgili herşeyi önünüze getiriyoruz. Araçla ilgili 50’ye yakın servis geliştirdik. Aracınız yoksa yeni araç alabilmeniz için taşıt kredisi alabiliyorsunuz ya da yine uygulamadan çıkmadan araç kiralayabiliyorsunuz. Evim Plus uygulaması ile de evinizle ilgili sigortadan otomatik ödemelere kadar evde ihtiyaç olan bir çok hizmeti sunuyoruz. Bir haftada 20 binden fazla kişi evini yükledi ve 2 binden fazla konut kredisi başvurusu oldu. Seyahatim Plus ile de müşterilerimizin bütün seyahatlerini planlayabileceği, uygun fiyatlara biletlerini alabileceği bir yapı yakın zamanda hayata geçecek” dedi.