Advertisement
HABERLER ABONE OL

BDDK’nın önceki hafta açıkladığı tahsisli swap uygulamasının esaslarının nasıl olacağı bekleniyor. Bloomberg HT televizyonunda Finans Merkezi programına konuk olan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, hisse senedi ve tahvil piyasasına girmeyi düşünen yabancı yatırımcılara dönük TL imkanı sağlayacak mekanizmanın başarısının uygulanacak faize bağlı olduğunu söyledi. Gürleyen, “Eğer politika faizine yakın bir yerden borçlanma faizi uygulanacaksa yabancı ilgisi olur” dedi.

Bu imkanı kullanmak isteyen uluslararası yatırımcının “hem karşı taraf riskini hem merkez bankası riskini alacağını; hem de eksi reel faiz ortamında bir varlık alacağını” belirten Gürleyen, şöyle devam etti:

“Dünyada çok farklı yatırımcılar var. Hiper enflasyon dönemlerinden (burada yüzde 100 ve üzeri faizi kastediyorum) o ülkeye para yatırıp, para kazanmış yatırımcılar var. Özellikle hiper enflasyon dönemi sona erdiğinde risk seven yatırımcılar ülkeye giriş yapacaklardır diye düşünüyorum.” Ülkeden çıkan uluslararası yatırımcı rakamlarının da yüksek olduğunu belirten Gürleyen, “Eurobondda, banka tahvillerinde, yerel tahvil ve hisse senetlerinde hala yabancı yatırımcı çıkışı olduğunu görüyoruz. Swapla girer ama bir yandan da birinci sınıf dediğimiz eski veteran Türkiye yatırımcısı da çıkıyor. Bu karşılar mı karşılayacak kadar fazla mı bilmiyorum. BDDK detayları açıkladıktan sonra konuşabiliriz” dedi.

Şu anda uluslararası yatırımcılar ile swap faizlerinin politika faizinin çok üzerinde olduğunun hatırlatılması üzerine de Gürleyen, “Londra ile Türkiye arasında büyük bir faiz farkı var.

Siz Londra’daki faizi verirseniz adam zaten Türkiye’ye gelmez. Londra’dan daha ucuz bir faizle borç alması lazım. Cazip hale gelmeniz için de bu gerekiyor.

Bunu yaptığınız zaman da içeride Türk şirketi bankacılık sisteminden1 yıl vadeli 50’yle borç alamıyorken yabancı yatırımcı belki 20 ile alacak. Haksızlık, haklılık bunları tartışmıyorum ama piyasanın gerçeği bu. Yabancı yatırımcıyı getirmek istiyorsak, cazip olmak istiyorsak düşük faizle borç vermemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.