Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Mayıs ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.9 düşüşle, 16 milyar 855 milyon dolardan, 9 milyar 964 milyon dolara geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle mayıs ayı ihracat rakamlarını Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Nisan ayına göre ihracatta daha olumlu bir tablo olduğunu kaydeden Gülle "pandemi döneminin etkilerinden sıyrılmaya çalıştığımız ve Haziran ihracatıyla çevre pazarlarımızdaki ülkelerin de biraz daha düzelmesiyle bu süreçten hızlıca çıkma arzusundayız." ifadesini kullandı.

Ocak - Şubat'ta ihracatın rekor kırdığını hatırlatan Gülle "bugünleri atlatınca inşallah kısa sürede tekrar aynı noktalara geleceğimizi ümit ediyoruz." diye konuştu.

Gülle pandemi döneminden en çok etkilenen ülkelerde normalleşmenin daha erken başladığını ve bu normalleşmenin ticarete de yansıyacağını söyledi.

İthalata ek gümrük vergilerinin nasıl etkisi olacağına dair soruya Gülle "kısa sürede değil ama birkaç ay sona etkileri daha net göreceğiz, ihracatımızda ciddi etkiler var ama ithalatta etkiler nispeten sınırlı...Bu ülkedeki ürünlerin tercih edilmesi memleket meselesi. Bu konuda atılan adımları destekliyoruz.Bir malı burada üreten varken ithalatın pazar etkilerini bozmasının sıkıntılarını uzun yıllar yaşadık" yanıtını verdi.