Tokyo borsası dalgalandı
-
ABD'den gelen olumsuz haberler ve Fed'e yönelik spekülasyonların ardından Tokyo borsası, dalgalı seyretti
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de tüketici güveninin 28 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Fed'in yeni teşvik programı için harekete geçeceğine yönelik spekülasyonlar Tokyo borsasında dalgalanmalara sebep olsu. Nikkei 225 Endeksi bu yılın en sert aylık düşüşünü kaydetti.
Satışlarının yüzde 80'ini yurtd dışında gerçekleştiren otomobil üreticisi Honda Motor Corp., Topix endeksinin en güçlü yanı oldu ve yüzde 1.5 artış kaydetti. Çimento üreticisi Taiheiyo Cement Corp. hisselerini halka satmayı planladıklarını açıklamasının ardından yüzde 15 değer kaybetti. Video oyunları üreticisi Nintendo Co. ise SMBC Nikko Securities Inc.'in şirketin kredi notunu yükseltmesi üzerine yüzde 3.9 değerlendi.
Nikkei 225 Endeksi önce yüzde 0.5 değer kaybetti, ardından kayıplarının çoğunluğunu telafi ederek günü 8,955.20 puanla sonlandırdı. Daha kapsamlı olan Topix Endeksi ise yüzde 0.4 artıl kaydederek 770.60 puana çıktı. Endeksin kayıpları gün içinde yüzde 0.4'e kadar çıkmıştı.
Piyasaların olumsuz haberlerin büyük çoğunluğunu fiyatlamış olduğunu ve şimdi de politika yapıcılardan eylem beklediğini belirten Resona Bank Ltd.'ın başekonomisti Koichi Kurose, piyasaların düşüşe geçme ihtimalinin az olduğunu, ancak yükselmesi için de politikaların uygulamaya geçmesini bekleyeceğini savundu.
Topix Endeksi bu yıl ABD ve Avrupa'daki borç krizlerinin, küresel bankacılık sistemine zarar vereceğine ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 14 değer kaybetti.