UEA/Birol: Virüste ikinci dalga bazı sektör oyuncuları için 'ölümcül darbe' olur
-
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Bloomberg HT'ye koronavirüste ikinci dalganın bazı sektörler ve enerji sektöründeki bazı oyuncular için ölümcül darbe olacağını söyledi
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Açıl Sezen'e konuk oldu.
Birol Nisan ayının dünya petrol endüstrisi için kara Nisan olduğunu, fiyatların eksiye geçtiğini, şimdi petrol piyasalarında beklentiye paralel olarak toparlanma görüldüğünü kaydetti.
Toparlanmanın sebeplerinden bahseden Birol "Opec plus ülkeleri ciddi üretim kısıntısına gitti, Opec dışı ABD gibi üretici ülkelerin üretimi düştü ve üçüncüsü insanların yavaş yavaş dışarı çıkmasıyla birlikte talepte yukarı çıkış başladı, bu nedenle petrol piyasalarında toparlanma görüyoruz" diye konuştu.
"PETROL İHRACATÇISI ÜLKELERE DARBE VURDU"
Petrol fiyatlarının uzun süre 5 - 10 dolarda seyretmesinin dünya petrol sektörüne ciddi darbe vurduğunu belirten Birol hem petrol şirketlerinin hem de ekonomisi petrole bağlı olan Rusya, Suudi Arabistan gibi ülke ekonomilerinin büyük darbe aldığını ifade etti.
Petrol sektöründe yatırımlarda çok ciddi kısıntı olduğunu kaydeden Birol, "aynı zamanda ciddi anlamda işten çıkarmalar var, binlerce kişi işsiz kaldı. Irak, Cezayir, Venezüela, İran gibi kırılgan ülkeler büyüme ekonomik baskı altında" şeklinde konuştu.