Advertisement

İRFAN DONAT

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanan nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünlerin yurt içinde satılamayacağına ilişkin karar, çiftçilerden destek gördü.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, "Resmi Gazete’de yayınlanan nar ekşisiyle ilgili Gıda Kodeksi değişikliği ile nar ekşisi üretimindeki içerik ve etiket düzenlenerek, nar ekşisi imal eden dürüst sanayici ve nar üreten çiftçimizin hakkının korunacağı bir karar alındı" dedi.

Benzer bir kararın limon suyu ve türevleri için de alınması gerektiğini dile getiren Doğru, "Aynı kararın, yoğunluğu Adana ve Mersin’de üretilen limon üreticilerimizi yakından ilgilendiren limon suyu için de alınmasını ve tüketicilerimizin, sitrik asitli içerikler yerine, gerçek limondan üretilen limon suyu tüketmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Nar ekşisi için alınan kararın limon için de alınmasının narenciye üreticilerinin ürünlerinde katma değer yaratacağını kaydeden Mutlu Doğru, "Ama en önemlisi de tüketicilerimiz limon suyu adı altında sitrik asit yani limon tuzu değil gerçek, sıkılmış ve pastörize edilmiş limon suyu tüketerek daha sağlıklı ürünlere kavuşacaktır" diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek.

Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek.

Bu kapsamda yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024'ten sonra piyasada bulundurulamayacak.