Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Volkswagen’in CEO’su Herbert Diess LinkedIn'de paylaştığı "Küresel Şirket Olmanın Anlamı" başlıklı yazısında Türkiye'ye yatırım kararını bu yılın sonuna kadar ertelediklerini açıkladı.

Diess, "Bir yandan Volkswagen’in siyasi anlamda tarafsız biçimde karar almasına yönelik talep var, diğer yandan daha ahlaki bakış açısıyla Türkiye'de fabrika kararını yeniden değerlendirme beklentisi var." ifadesini kullandı. Diess, Türkiye'ye yatırımın ekonomik çıkarlarına uygun olmasına rağmen bu yıl sonuna kadar bu kararı ertelediklerini, Türkiye'nin büyük pazar olması nedeniyle ve  gelişmiş sanayisiyle üretim için çok uygun bir yer olsa da son gelişmeler ışığında bu kararı aldıklarını bildirdi.

Volkswagen’ın dünyanın her yerinde üretim merkezi olduğunu belirten Diess "Çin, Rusya, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan ve ABD gibi pek çok ülkede üretim merkezimiz bulunuyor. Bu, küresel bir şirket olmanın gereğidir. Tüm bu ülkelerde yerel yasalarla kendi etik değerlerimizi uyumlu hale getiriyoruz. Bu ülkelerin hepsinin özgürlükçü demokrasi vizyonumuzu paylaşmadığını biliyoruz. Ekonomist'in Demokrasi Endeksi'ne göre dünya nüfusunun sadece yüzde 4,5'i tümüyle demokratik ülkelerde yaşıyor. Geri kalan % 95.5'lik kısmın gelişimi konusuyla da ilgilenmek durumundayız..Kararlarımızda zorlu bir denge gözetiyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye yatırıma açık kapı bırakan Diess "Türkiye'ye yeni fabrika kararımız hala kesinleşmedi. Kesin olan bir şey var; etik davranmak basit yanıtlar demek değildir, bu hem hükümetler, hem de bizim için geçerli" değerlendirmesini yaptı.

Volkswagen Ekim ayında Suriye'deki Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'deki otomobil fabrikası yatırım planını ertelediğini açıklamıştı.