Advertisement
HABERLER ABONE OL

The Wall Street Journal’da Perşembe günü yer alan habere göre, ABD ve Çin tarımsal ürün alımının miktarı konusundaki anlaşmazlığı aşamadı.

WSJ’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in geçen yıl alım gerçekleştrdiği 8,6 milyar dolarlık seviyenin önemli ölçüde üzerine çıkarak ABD’den 40-50 milyar dolar tarım ürünü almasını istiyor. Kaynakların aktarımına göre Trump yönetimi ayrıca, Çin’in alımları kamuya duyurmasını ve alımların pazar koşullarına veya Çin’in ticari yükümlülüklerine bağlı olmamasını talep ediyor.

İki ülke, daha önce 15 Aralık’ta devreye gireceği belirtilen 165 milyar dolarlık Çin ürünü için yüzde 15 ek vergi uygulamasının son gününe yaklaşılırken  birinci aşama ticaret anlaşmasına erişmek için müzakereleri sürdürüyor.Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump, bu tarifelerle ilgili bir şeyler olabilir fakat henüz görüşülmedi dedi. Ayrıca Trump Peki ile ticaret görüşmelerinin ‘gayet iyi’ gittiğini söyledi.

Çin Ticaret Bakanaı Gao Feng ise Perşemebe günü, iki tarafın yakın iletişim halinde olduklarını bildirdi. Gao Feng, eğer bir ticaret anlaşmasına varılacaksa ilgili tarifeler düşürülmek zorundadır dedi.

Bloomberg’de Çarşamba günü yer alan Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara dayandırılan haberde ise, ABD ve Çin, ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaştıkları belirtildi. Kaynaklar, ABD'li müzakerecilerin, Çin ile birinci faz anlaşmanın Amerikan tarifelerinin yürürlüğe gireceği 15 Aralık'tan önce imzalanmasını beklediklerini belirttiler. Aynı kaynaklar, görüşmelerde öne çıkan konular arasında Çin'in ABD'den tarım ürünleri alımını nasıl garanti edeceği ve hangi tarifelerin geri çekileceğinin yer aldığını ifade ettiler.

 

 

CNBC