Advertisement
HABERLER ABONE OL

Erol Oytun Ercan

Demokratların Başkan Adayı Joe Biden’ın son haftalardaki anketlerde rakibi Başkan Donald Trump’a karşı farkı neredeyse 10 puana kadar çıkarmasıyla birlikte temiz enerji hisseleri de yükselişe geçti.

Biden ‘Green New Deal’ ismiyle duyurduğu yeşil toparlanma programıyla birlikte sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji firmaları için en büyük destekleyici rollerden birini üstleniyor.

Seçim vaatlerinden biri olarak ABD’nin en geç 2050’de temiz enerji ekonomisi olacağını ve net sıfır karbon salınımına ulaşacağını söyleyen Biden, bunu gerçekleştirmek için önümüzdeki 10 yılda 1.7 trilyon dolarlık bir federal yatırım yapacağını da vurgulamıştı.

Demokratların Senato, Meclis ve Başkanlık seçimlerinin hepsinde çoğunluğu elde etmesiyle gelecek bir ‘Mavi Dalga’ senaryosuysa anketlerde Biden’ın farkı açmasıyla birlikte kuvvet kazandı.

Real Clear Politics’in paylaştığı anket sonuçlarına göre 7 Ekim’de Biden’a olan destek yüzde 51.6 iken, Trump’a olan destek yüzde 41.9. Anketlerdeki bu fark ise 29 Eylül’den beri kademeli olarak açılmaya devam ediyor. 29 Eylül’de Biden’ın lehine yüzde 6.1 olan fark 7 Ekim itibariyle Biden’ın lehine yüzde 9.7.

ABD’li sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji şirketlerini içinde bulunduran Wilderhill Temiz Enerji Endeksi ise anketlerle paralel olarak yükseliyor. Bu hafta içerisinde %13.93 yükselen endeks 7 Ekim itibariyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor tazeledi.