Advertisement

Yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi'nin performansına baktığımızda pek de bir yere gitmediğini görüyoruz.
Ancak BİST'in aksine, yurtdışı piyasalarda özellikle gelişmiş ülke Borsalarında çok ciddi yükselişlerin yaşandığı bir yıl oluyor.

DAX Endeksi son döneme kadar ardı ardına rekorlar kırdı. Yılbaşından bu yana getirisi yüzde 17. Paris'te CAC 40 Endeksi, aynı dönemde yüzde 19 getirdi.
Japonya'da Nikkei Endeksi, bugün son 18 yılın en yüksek kapanışını yaptı.
ABD'de Nasdaq rekor kırdı, S&P 500 yıl içinde yenilediği rekorunun eşiğinde.

- Fonlar ile yakalama imkanı

Bu güçlü performansı "Yurtdışı endeksleri, hisseleri takip edemem, ya da bilmediğim yere para yatırmam" diyerek kaçırmış yatırımcılardan olabilirsiniz.
Ancak Türkiye'deki fonların kapsam ve performanslarına baktığımız zaman, bu getirilere ortak olabileceğiniz birçok fon olduğunu da bilmenizde yarar var.

TEFAS'ın yürürlüğe girmesinin ardından kurulan fon bilgilendirme platformu üzerinden getirilere bakıldığında, yılbaşından bu yana en yüksek getiriyi yabancı hisse senetlerine yatırım yapan fonların sağladığını görüyoruz.

En yüksek getiri sağlayan ilk 10 fonun 5'i yabancı hisse senetlerine yatırım yapan menkul kıymet fonları. Ak Portföy, Akbank, Gedik Yatırım, İş Bankası ve Denizbank'ın bu alanda yatırım yapan 5 fonu yüzde 13,8 ile yüzde 19.5 arasında getiri sağlamış.

- Enflasyonu 3'e katladı

Yani aslında bu önemli trendi yatırımcılarına aktarmayı başarmış. İlk 5 aylık enflasyonun yüzde 5.3 olduğunu dikkate alacak olursak, bu fonlar yılın ilk yarısında enflasyonu 3'e katlayacak fon performansları üretebilmiş.
Bunu yatırımcılar hangi ölçüde yakalayabilmiş diye baktığımızda, bazı yatırımcıların trendi görebildiği de ortaya çıkıyor. Örneğin yüzde 19.5 ile en yüksek getiriyi sağlayan Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonu'na yılbaşından bu yana 10 milyon liralık giriş olmuş, fon büyüklüğü 45 milyon liraya çıkmış.
İş Yatırım'ın Global Borsalar Yab. Men. Kıy. Fonu 8 milyon liradan 16 milyon liraya yükselmiş.  
Ama örneğin Gedik Yatırım'ın yüzde 17 getiri sağlayan aynı fonunun bu getirisinden faydalanan yatırımcı neredeyse hiç olmamış. Elbette toplam fon büyüklüğü içinde bu değeri yakalayabilenlerin oranı çok düşük. Ama en azından iyiye doğru bir gidiş olduğu şeklinde yorumlamak mümkün.  

- Diğer fonlar ne yapmış?

Aynı dönemde yerel bono fonları yüzde 3-4 arasındaki getirilerle genel olarak enflasyonun altında kalmış.
Yerel hisse senedi fonlarında ise BİST pek bir yere gitmediği için getiriler ya ekside ya da istisnalar dışında yüzde 1-2'lerle sınırlı.
Kıssadan hisse şu: Eğer ana resmi okuyabildiğinizi varsayıyor ama buna yönelik yatırım yapacak kadar zaman ya da bilginiz olmadığını düşünüyorsanız, fonları tercih edebilirsiniz.
Eskiden beri getirilerini çok sorguladığımız fonlar, doğru resmi okuyabilen yatırımcılar için getiri üretebilmeye başlamış görünüyor.