Advertisement

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni koronavirüs vakaları Batı'ya sıçradı, petrol savaşıyla da birleşince piyasalarda taş taş üstünde kalmadı. Merkez Bankaları planlı toplantı takvimleri haricinde faiz indirimleri yaparken, hükümetler ekonomideki yavaşlamanın önüne geçebilmek için teşvik paketleri hazırlığında. Tabi diğer yandan ülkeler yeni vaka sayısının önüne geçebilmek için oldukça sert tedbirler alıyorlar. Toplam vaka sayısının %65’i Çin’de, %15 ise Avrupa’nın dört büyük ekonomisinde görüldü.


 

Ancak son beş günde vaka sayısındaki hızlı artış ve coğrafi değişiklik hükümetleri acil önlemler atmaya itti.

 

 

İtalya’da görülen vaka sayısı 6,579 kişi birden arttı.

Kovid-19 nedeniyle son 3 haftadır olağanüstü günler geçiren ve vaka sayısındaki artışın önüne geçemeyen İtalya’da hükümet, pazartesi günü açıkladığı kısıtlayıcı tedbirlerin çerçevesini genişletti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde bugünden itibaren kamu hizmetleri haricindeki tüm ticari faaliyetlerin durdurulacağını açıkladı. Sanayi işletmeleri ve fabrikaların salgının bulaşmasını önleyecek nitelikte güvenlik koşullarına uymak koşuluyla açık kalabileceğini ifade eden Conte, zorunlu olmayan tüm üretim departmanlarının kapatıldığını duyurdu. (Kaynak: AA)

 

Artışın yaklaşık %45’i Avrupa Kıtası’nda görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump, cuma gecesinden itibaren Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını, İngiltere'nin bundan muaf tutulduğunu açıkladı. "Avrupa Birliği, gerekli önlemleri almada başarısız oldu." diyen Trump, ABD'ye bu ülkelerden gelen kişiler yoluyla virüsün taşındığına dikkati çekti. Bu kısıtlamaların ticaret ve kargoyu etkilemeyeceğini kaydeden Trump, bu uygulamadan İngiltere'nin de muaf tutulacağını kaydetti. Trump, Çin ve Güney Kore'deki durumu da izlediklerini, durumlarının iyileşmesi durumunda bu ülkelere karşı alınan önlemleri de yeniden değerlendireceklerini belirtti. (Kaynak: AA)

İçeride ve dışarıda alınan ve/veya alınacak tedbirlerin sonuç vermesi herkesin en büyük temennisi.

Kaynak: Bloomberg Terminal