Advertisement

2020 Aralık sonunda bir yazı yazıp 2021 ile ilgili beklentilerimi paylaşmıştım. En çok neler konuşulabilir diye tahminde bulunmuştum. İlgilenenler için yazının linki Burada

Şunu tutturdum, bunu tutturamadım diye bir analiz yapmayacağım ama seneye en çok neler konuşulacak diye yine bir şeyler karalamak istedim. Aslında biraz meraklı olanların tahmin edebileceği şeyler.

Bu sene en başa Metaverse’i koyuyorum. Facebook bile ismini değiştirdiyse buna dikkat etmekte fayda var. 2022’de baş aktör metaverse. Hala sizin avatarınız yok mu? 2022 ve sonrasında Metaverse ve onun üzerine projeleri çok konuşacağız.

Barbados hükümeti, 3 boyutlu sanal gerçeklik platformu Decentraland’de büyükelçilik açtı bile. ‘Dünyanın her yerinde büyükelçilik açmam çok masraflı’ diyen Barbados Hükümetinin bu alanda yaptıklarını takip edin derim.

Kriptoparalar yine listenin başlarında yer alacak gibi. Bitcoin yanına yenileri eklendi. 1 koyup 1000 kazanacak coini bulma yarışı bu sene daha da hızlanarak devam edecek. Artık organizasyonlarda gördüğümüz yeni yatırımcı tiplerini daha çok göreceğiz. Kravatlı ceketli bankacılar out. T-şörtlü şapkalı kriptocular in.

NFT’lere ilgi bu sene kriptoları geçerse şaşırmam. NFT’si olmayanı dövüyorlar artık. NFT ile sanat bir arada çok konuşuluyordu, artık her şeyin NFT’si olacak gibi. Dubai’de London Project adlı bir restoran dünyanın ilk yeni yıl NFT’sini çıkaracağını söyledi.

Geleneksel varlık sınıflarına yatırım yapmak demode. Hala kripto hesabınız yoksa arkadaş sohbetlerinde sessiz kalın veya varmış gibi davranın.

Girişimcilik ekosistemi büyümeye devam ediyor. Melek yatırımcı değilseniz sessiz kalmaya devam. Artık her sektörün sonuna ‘tech’ eklemek sadece moda değil, kabul gören bir normal. Fintech, edtech, healthtech, shiptech , ...tech, Ersoy tech.

Elon Musk yine en çok konuşulacak kişi olmaya aday. Tesla, SpaceX yine çok konuşulacak.

Uzaya gitmek, uzaydan bahsetmek, uzaydaki madenleri çıkarma planlarını takip etmek diğer bir trend topik. Ama pahalı bir yatırım olduğu için bu konuda atıp tutabilirsiniz rahat olun.

Çin-ABD rekabeti artarak devam edecek.

COP26, EXPO Dubai çok konuşuldu. Sürdürebilirlik, karbon ayak izi, enerji transformasyonu, mavi ve yeşil hidrojen,karbon yakalama, çevre alanında çok duyacağımız konular. Petrolün popülerliğinin azalmasına daha var gibi...

Blokzincir, yapay zekâ, makine öğrenmesi yine popüler konular olmaya devam edecek.

Binance kriptoparalara ilgi sebebiyle dikkat çekmeye devam edecek.

Merkez bankalarının kararları ve enflasyonla mücadele ekonomik tarafta en önemli konular olacak.

Bu sene Squid Game en çok konuşulan dizi oldu. Yeni yıla damgasını vuracak yeni bir Güney Kore dizisi bekliyorum.

İran nükleer anlaşmaya geri dönebilir.

Suudi Arabistan ve BAE rekabeti dikkat çekmeye devam edecek.

F1 popülaritesi geri mi dönüyor? Verstappen – Hamilton çekişmesi Aralık ayında son yarışa kalınca seneye de beklentileri artırdı.

Uzaktan çalışma, hibrid çalışma, kar odaklı şirketler yerine fayda odaklı şirketler iş dünyasında popüler konular.

Tedarik zincirindeki problemler Covid-19 varyantı Omicron`un da etkisi ile 2022`de de sürecek.

Büyük istifa, artık kimse bir şirkete ömrünü vermek istemiyor. Kendi girişimini kurmak yeni trend.

Çip krizi 2022’ye de damga vuracak gibi görünüyor.

Dünya çok hızlı bir değişimden geçiyor. Teknoloji bu değişimi daha da hızlandırdı. Buna ayak uydurmak için daha çevik ve daha dayanıklı olmak lazım.

Bu bir temenni olsun, Covid-19, aşıların yaygınlaşması, adil dağıtımı sayesinde ve yeni ilaçların bulunması ile artık geride kalsın. Ama her halükârda Covid tamamen gündemimizden çıkmasa da seneye daha az konuşacak gibi duruyoruz.

2022 şimdiden herkese bol kazanç ve sağlık getirsin.