Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Güzem Yılmaz Rezervin kadar konuş

Rezervin kadar konuş

Giriş: 29 Temmuz 2015, Çarşamba 15:58
Güncelleme: 29 Temmuz 2015, Çarşamba 16:01

Son dönemlerde Fed’in Eylül sınavına hazırlanan gelişen ülkeler kimi şahin, kimi daha güvercin para politikaları ile ayakta kalmaya çalışıyor. Kredi derecelendirme kurumu Fitch her ne kadar artık kırılgan beşliyi dramatize etmeye gerek yok söyleminde bulunsa da, aslında hem Çin ve düşen emtia fiyatları baskısı (emtia ihracatçısı ülkeler üzerinde baskı), hem de Fed’den 2015 içerisinde gelebilecek olası faiz artırımı ve daha kuvvetli dolar senaryosu kurlar üzerinden baskıya devam ediyor.

Öncelikle cari durumda gelişen ülkelerin kur ve faizde geldikleri noktayı özetleyelim.. Macaristan, Polonya, Rusya, Hindistan ve Türkiye 2015 ilk yarıda oyunu faiz indirimlerinden yana kullanırken; Brezilya ve Güney Afrika faiz artırım kararları ile ayrışıyor. Öte yandan reel faizlere baktığımızda (gösterge faiz ve 12 aylık enflasyon beklentileri ile hesaplanan) Brezilya, Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika pozitif reel getiri veren; Rusya ise negatif reel getirisi ile konumlanan ülke olarak dikkat çekiyor.

2015 yılbaşından bugüne bu ülke kurlarının spot getirilere baktığımızda ise Rus Rublesi, Tayvan ve Hong Kong Doları faiz indirimlerine rağmen kurlarını dolar karşısında korumayı başarmış üç ülke (dolar karşısında ortalama 0,3 değer kazanmışlar…). Diğer gelişen ülke kurlarının tamamı ise dolar karşısında değer kaybederken Brezilya Reali, Kolombiya Pezosu ve Türk Lirası sırasıyla %21, %17 ve %15 değer kaybı ile en olumsuz ayrışanlar.

Dolayısıyla Çin’in tetiklediği küresel resesyon ortamında ve FED’den gelebilecek olası faiz artırımında her gelişen ülke fon akımları kendisine çekmek istiyorsa 1-yüksek getiri vermeli 2-para birimini korumalı. İşte bu noktada da yüksek reel getiriye ve merkez bankaların para politikalarına ek olarak rezervleri de önemli. Aşağıda bu ülkelerin döviz rezervlerini ve rezerv yeterliliklerini göreceksiniz. Mevcut durumda İthalat, Kısa vadeli döviz borçluluğu (1 yıla kadar) ve M2 para arzı içerindeki döviz yeterlilikleri, döviz rezervleri ile oranlandığında en zayıf oran Türkiye ve Güney Afrika’da maalesef…