Doların Gücü Adına...
Hangi güç diye soracak olanlara hacıyatmaz ve matruşka cevap versin o zaman… Her düştüğünde yeniden çıkan ve piyasa profesyonellerinin yükseliş sebeplerinin içinden başka küçük sebepler bulduğu bir dolar hareketliliği..
ABD’de son açıklanan ekonomik göstergeler başta %2,4 gelen ilk çeyrek büyümesi, %0,2’lik PCE, 50,8 seviyesinde ISM ve beklenti altında kalan 170 binlik tarımdışı istihdam; ABD ekonomisinde toparlanmanın hala istenilen ivmeyi yakalayamadığını gösteriyor. Nitekim hem son zamanlarda artan risk iştahı (gelişen ülke kurlarına ve hisse piyasalarına yoğun talep), hem de FED’in faiz artrırımın Haziran ayı için giderek zora girmesi ve ABD reel faizinin yılbaşındaki %1,4 seviyelerinden 0,93’lere gerilemesi ile dolar tarafında uzun pozisyonlanmaların azalmasına sebep olmuştu.
Fon pozisyonları ve oynaklıklar
Spekülatif fon pozisyonlarında; Yen uzun pozisyonlar 61521 kontrat ile 2008 kriz seviyelerine yükselirken, Euro kısa pozisyonlar 160 milyondan 23 bine kadara geriledi. Aynı dönemde dolar uzun pozisyonları ise 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. OTC piyasada ise şubat sonrası 1 aylık 25 delta risk reversallar EURUSD için yatay kalırken, USDJPY için artış gösterdi. At the money opsiyonları ise hem USDJPY hem de EURUSD için düşüş gösterdi. (Euro kanadındaki düşüş daha agresifti..) Yani aşağıdaki grafiklerden de görüldüğü üzere fonların pozisyonlanmasındaki YEN ve EURO lehine, DOLAR aleyhine olan durum OTC tarafında desteklenmedi.
Şuan geldiğimiz noktada ise DXY endeksi 91’den 94 üzerine yükselirken, mayıs itibari ile majör çaprazların yeniden dolar lehine ve yönüne hareket ettiğini görüyoruz. USDJPY 105,50’den 110 seviyesine yükselirken, EURUSD 1,16 seviyesinden 1,13’lere doğru geri çekiliyor.
Dolardaki son 1 haftalık yükseliş kalıcı mı?
Fonda Sell in May and Go Away çalaraken, azalan risk iştahı ile mayıs ayında hisse piyasalarından çıkış yaşanıyor. Hisseden çıkış dolardaki pozisyonlanmaları güçlendirirken; fonların tercihlerini dolardan yana kullandığı görülüyor. Aşağıdaki dolar mevsimsellik tablosunda da daha önceki yıllarda Nisan ayında yaşanan dolardaki güç kaybının Mayıs ayında telafi edildiğini görüyoruz.
Bu sebepten ötürü azalan risk iştahı ve dolardaki güçlenmenin en azından 2016 2.yarıya kadar geçici olduğu kanısındayım. Asya’da başta Çin olmak üzere ekonomik veriler toparlanmaya devam ederse, FED Haziran faiz artırım ihtimali şuan olduğu gibi bir süre daha masaya gelmezse, gelişen ülke varlıkları ve küresel hisse piyasaları bir süre daha talep görmeye devam edebilir. Bu bağlamda da başta Yen ve Euro’da olmak üzere yaşanan değer kaybının önümüzdeki haftalarda telafi edilmesi kuvvetle muhtemel.