Advertisement

Ramazan ve Dünya Kupası bu yaz tatilcileri beklettiyse de bayramla birlikte Ege ve Akdeniz aradığı hareketliliği yakaladı. Bayramda Türkiye’nin en güzel koylarına sahip Ege Kıyıları ve Adalar tatilcilerin tercihi oldu. Yerli turistin yanıbaşımızdaki Yunan adalarını tercih etmesindeki en önemli etkenler, ucuz yemek ve kaliteli servis oldu.

İş Dünyası programıma bu hafta konuk olan TUROB Başkanı Timur Bayındır ilk altı ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 6’lık artışa karşın kişi başı gelirlerin yerinde saydığını belirtti. Bayındır "Turizm, cari açığı net döviz girdisi ile kapatan bir sektör. Mayıs ve Haziran ayları doluluk açısından iyi geçti ancak Ramazan döneminde yeterli tanıtım yapılmadığından turistte fazla gelmedi. Ağustos ayında yeniden hareketliliğin artacağını umuyoruz’’ dedi.

Bayındır, Türklerin bayramda tercihlerini en çok Ege ve 12 adadan kullandıklarını anlattı.Bayındır ‘’Ege ve Türkiye'nin karşısındaki 12 adaya rağbet oldu.Yerli turistin 12 adayı seçmesindeki en önemli etkenler, ucuz yemek, eğlence alternatiflerinin çok olması ve kaliteli servis oldu. Bizim biraz eksikliğini hissettiğimiz şeyler. Bodrum’un ardından Çeşme’de bu yaz yerli turistin akınına uğradı’ dedi.

Görünen o ki tatilcilerin uzatmalı sevgilisi Bodrum, bu yaz Yalıkavak’taki yeni marinası ile küçük Dubai havasını yakalamış. Çeşme’de Alaçatı ise butik otelleri, daracık sokakları, Ege mutfağını yansıtan lezzet duraklarıyla Bodrum’un ardından geliyor.

-Yerli turist erken rezervasyona alıştı

Erken rezervasyon sisteminin artık oturduğunu TUROB Başkanı Bayındır "Özellikle bizim kıyı ve mevsimlik otel dediğimiz otellerde büyük bir avantaj oldu. Hem acenteler hem de otellerde bu işten karlı çıkıyor çünkü otellerde doluluk oranlarını önceden bilebiliyorlar. Böylelikle gelen turiste daha iyi fiyat verebiliyor. Herkes erken rezervasyon sisteminden mutlu" şeklinde anlattı.

Sözün kısası, ‘‘Yaptırın erken rezervasyonu, alın güneş gözlüğünüzü, kitabınızı, atın kendinizi Ege’ye…’’

Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com