Advertisement

Finansal teknolojiler finansal bilgileri daha erişilebilir kıldığı gibi çeşitli ülkelerde ödemeler alanındaki engelleri aşma gibi konularda finansal sorunlara çözümler geliştirerek hızla büyürken, finansal etkileşim ve iletişim kurma şeklimizi de çarpıcı biçimde değiştirmeye devam ediyor. Bugün gelinen noktada geliştirilen FinTech uygulamaları aracılığıyla evimizden çıkmadan e-ticaret sitelerinden güvenle alışveriş yapabilmenin yanı sıra döviz alım satımından fatura ödemelerine kadar birçok işlemi de yine dakikalar içinde cep telefonlarımızdan gerçekleştirebiliyoruz.

Öte yandan FinTech’ler sadece bireylere fayda sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) için de oldukça kritik rol oynuyor. KOBİ'lerin büyümesi kuşkusuz mali durumlarının sağlığına, özellikle de uygun finansmana sahip olmalarına bağlı. FinTech’ler tam da bu noktada KOBİ'ler için iş finansmanı çözümleri sunuyor ve geliştirilen dijital çözümler ile büyüyen bir işletme olarak başarıya ulaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olarak kabul edilen zaman ve maliyet tasarrufu da sağlıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) son verilerine göre, KOBİ’ler 2019'da toplam girişimlerin yüzde 99,8’ini oluşturdu. Türkiye’deki işletmelerin 8,9 trilyon liralık yıllık cirosunun yüzde 65,5’i ise KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildi. KOBİ’ler Türkiye’de ekonominin lokomotif gücü olmaya devam ederken, büyüme açısından KOBİ’lerin FinTech’lerle işbirliği büyük önem taşıyor. Bu kapsamda dünya genelinde FinTech’lerin KOBİ’lere sağladığı faydaları daha detaylı inceleyecek olursak;

Tahsilat kolaylığı

FinTech'lerin KOBİ’lere sağladığı en büyük faydalardan biri tahsilat kolaylığı olarak dikkat çekiyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerin tahsilatına ek olarak KOBİ’ler artık cep telefonları aracılığıyla da temassız ödemeleri kabul edebiliyor. Diğer bir deyişle müşterilerine e-ticaret kanalıyla ya da fiziki bir satış noktasından ulaşan KOBİ’ler ödemeleri kolayca alabiliyor. Bu da sağlıklı bir nakit akışı sağlıyor.

Mobil uygulama entegrasyonu

Mobil uygulama tabanlı ödeme hizmetleri sadece tüketicilere değil şirketlere de fayda sağlıyor. Günümüzde şirketler mobil uygulamalarına ödeme hizmetlerini entegre ederek 7/24 ödeme alabilirken, tahsil edilen ödemelere ilişkin finansal raporlara da ulaşabiliyor. Yeri gelmişken geçtiğimiz günlerde açıklanan Ekonomi Reform Paketi ile ülkemizde yakında dijital bankacılık lisansı da verilmeye başlanacak. FinTech’ler iş modellerini bu tarafta da geliştirerek müşterilerine önemli faydalar sunacak.

Erişilebilir finansman

FinTech şirketleri dijital kredilendirmeyle de e-ticaret ödemelerine bir alternatif daha getirdi. FinTech’ler ve şirketler arasında risk paylaşımı gibi farklı modellemeler esas alınarak uygulanan dijital krediler sayesinde e-ticaret alışverişlerinde kartla ödemenin yanında artık kredi ile ödeme de bir seçenek haline geldi.

Uluslararası ödeme avantajı

FinTech’ler uluslararası ödemeleri gönderip almada kolaylık sunarak ithalatçılara ve ihracatçılara kritik bir avantaj sağlıyor. FinTech’ler sayesinde günümüzde şirketler birkaç farklı para birimini tek bir hesaba bağlayarak, çok sayıda banka hesabına sahip olmadan birden çok para biriminde kolayca ödeme yapabiliyor veya alabiliyor. Para birimleri arasında dönüşümü de yine kolayca gerçekleştirebiliyor. Yani Fintech’ler sayesinde bugün ABD’deki bir şirketten ödeme almak ya da bu şirkete ödeme yapmak, kapı komşunuz olan şirketten ödeme almak ya da bu şirkete ödeme yapmak kadar hızlı ve kolay.

Maliyet avantajı ve ciroya katkı

Yukarıdaki tüm maddelerde görüldüğü gibi FinTech’ler sadece iş yapma maliyetini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda KOBİ'lerin cirolarını artırmasına da yardımcı oluyor. Küçük işletmeler, müşterilere finansman seçenekleri sunmak, tahsilat almak, yeni finansman kaynaklarına erişmek, mevcut finans kaynaklarının maliyetlerini düşürmek ve müşteri ödemelerini hızlandırmak gibi birçok faaliyeti gerçekleştirmek için FinTech’ler ile işbirliği yapıyor. Türkiye’de mayıs ayında hayata geçmesi beklenen uzaktan müşteri ediniminin de hem FinTech’ler hem de işletmeler için ciddi bir maliyet ve zaman avantajı sağlaması bekleniyor.