Advertisement

Cumayi Ukrayna ve Rusya askeri birimlerinin Ukrayna topraklarindaki catismasi ile ilgili haberlerle kirmizida kapatan bir Borsayi seyrederek kapattik.Endeksler, yatirimcilarin en riskli varliklardan hazine alimlarina ucmasina ragmen, haftayi kazancta kapatti.

Her şeye ragmen S&P 500, yine kazanmaya devam edip haftayi  %1.2 lik kazancla kapatti. Ikinci ceyrek karliliklarinin iyi gelmesi, ekonominin buyudugune isaret eden verilerin gelmesi, jeopolitik endiselere ragmen, yatirimcilarin daha az kendilerini cekmesine sebep oldu.

Tabi buna ragmen, ABD ekonomisinin saglikliliginin golgelendigini gorduk. ABD’de sanayi uretimi, araba uretimi sayesinde, PPI yani uretici fiyat endeksi de petrol fiyatlarindaki dususten kaynaklarak artmaya devam etti.
Tek negatif gelen Michigan Guven endeksi (81.8 den 79.2 ye dustu) ni bile yatirimcilar cok fazla dikkate almadilar.

Persembe gunu petrol fiyatlarinin dusmesi nedeniyle ve ucretlerin de artmamasi gercegini de gozonune alarak son 4 aydir 1 milyondan fazla kisinin istihdam piyasasina katilmasi tuketici guvenini biraz korukledi, artirdi. Cok buyuk bir artis olmasa da 36.2den 36.8lere getirdi.

Yine persembe gunu issizlik sigortasi basvurularinda artis gorduk.Borsa belki reaksiyon gostermedi, ve cikmaya devam etti ama 10 yillik hazine faizlerinin %2.4lere kadar dustugunu gorduk. Butce acigi gecen seneden beri %24 kuculmus. Gelirler (bordro, gelir vergisi) giderlerin 7 katina cikmis. Ekim-Temmuz ayi arasindaki acik boylece $460.5 milyona geriledi. Gecen sene ayni donem bu rakam 607.4 dolardı.

Haftaya  Carsamba gunu, Fed’in 29-30 TEmmuz toplantisinin tutanaklari aciklanacak. Gectigimiz hafa icinde konusan Fed uyelerinden Bullard ve Kocherlakata gibi acaba Yellen ve diger uyeler faiz oran artisi icin bir tarihle karsimiza cikacaklar mi? 2006’dan beri artirilmayan faziler ne zaman artirilack, ipuclari arayacagiz tutanaklarin satir aralarinda.

Fed Yonetim Kurulu Baskani Stanley Fischer, Isvec’te yaptigi bir konusmada, “global iyilesme hayalkirikligi yaratiyor. Zayif talep faizleri uzun bir sure daha dusuk tutmayi gerektirecek. Arz da talep de dusuk. Uretim ilk defa 40 yillik ortalamasi %1.5un altina dustu. Bunlar da destek gerektiriyor. Onemli soru bunun ne kadar gecici ne kadari kalici.” Mesajlarini verdi.

-George Soros’un bilip, bizim bilmedigimiz bir şey mi var?

Milyarder hedge fon yoneticisi titan George Soros, 14 Agustos’ta Arjantinli petrol firmasi YPF ‘nin  8.47 milyon adetlik hisselerini $450.5 milyon dolara aldi. Boylece 30 Haziran itibariyle portfoyu ndeki en agirlikli hisseyi YPF yapmis oldu. YPFnin yaninda 1.79 milyon Facebook, 1.7 milyon AIG (American sigorta firmasi) 1.2 milyon Apple hissesi de alan George Soros, S&P 500 put hisseleri de aldi, yani satis opsiyonlarini aldi. S &P 500'ün dusecegine inanarak, bu islemleri yapan Soros Macaristan dogumlu, Amerikali yatirimci, filantropist, Soros Fonunun da Yonetim Kurulu Baskani. 84 yasindaki yatirimci aciga bahis yaparak borsanin dusecegine dair inancini ispatlamis oldu.

Ozellikle ABD hisse senedi piyasalarinin dusucegine dair pozisyon alan George Soros finans medyasinda tepki cekti. Kisa vadede bircok yatirimci , ve global yonetici, 3 ila 6 ay icinde ABD borsasinin hala kazanc getirecegine inaniyor. Mukayeseli buyume perspektifinden bakarsak, ABD , Avrupa’dan daha iyi performans gosteriyor, sirket karliliklari iyi gelmeye devam etti,. Jeopolitik acidan, nereye yatirim yapmali diyen Chris Weston isimli  bir yatirimci, tahvil getirileri dusuk,genel kaniya gore, herkes ABDnin daha iyi performans gostericegini dusunuyor.3 ay onceki endisesi %10 luk duzeltme olan Weston yakinda bunun olacagina inanmiyor.